Jan van der Helm is al 58 jaar een echte RKDEO-man.
Jan van der Helm is al 58 jaar een echte RKDEO-man. "Het rood-witte bloed stroomt door mijn aderen en dan doe je dingen om je club te helpen." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Jan van der Helm en RKDEO kijken alleen nog maar vooruit

NOOTDORP - Jan van der Helm is al vanaf zijn tiende jaar actief als vrijwilliger bij 'zijn' RKDEO. Het bewoog het bestuur van de club ertoe om hem afgelopen december met het erelidmaatschap te verblijden.

Voor Van der Helm kwam het erelidmaatschap als een verrassing. "De afgelopen jaren kreeg ik wel van anderen te horen dat ik het zou verdienen, maar er lopen zoveel mensen op de club rond die veel dingen doen. Ik vind het een mooi gebaar en heb er ook mijn waardering voor uitgesproken."
Het gebaar kwam niet uit het niets. Van der Helm stopt al vanaf jonge leeftijd veel van zijn vrije tijd in de vereniging. "Op mijn tiende werd ik lid en ging ik al vrijwillig de huizen langs om oud papier op te halen, wat we bij ons thuis aan de Oudeweg op zolder bewaarden voordat we het inleverden."
Voetballen, en vooral de vereniging RKDEO, was van jongs af aan Van der Helms passie, maar als speler schopte hij het nooit tot het eerste elftal. "Toen ik een jaar of twintig was, wilden we met een vriendengroep graag een vast elftal vormen. Het bestuur vond dat goed, mits we vrijwilligerstaken zouden invullen."
Sommigen sloten zich aan bij de klusploeg, anderen gingen de velden belijnen. "Ik koos ervoor om met anderen de tot en de lotto binnen de club te gaan doen." En daar bleef het niet bij. "Ik heb deel uitgemaakt van de activiteitencommissie, de jubileumcommissie bij het 75-jarig bestaan, heb aan de wieg gestaan van de kaartcommissie en de visclub, die ik samen met Wout Janssen 42 jaar geleden heb opgericht. Daarnaast heb ik vijfendertig jaar geleden deel uitgemaakt van de bouwcommissie van het huidige clubhuis, ben ik zeven jaar leider van het eerste elftal geweest, notuleer ik al enige tijd bij de bestuursvergaderingen en ben ik zelfs Prins Carnaval geweest."

"DE TRANEN LIEPEN OVER MIJN WANGEN"
Sinds de jaarwisseling is daar, zeer spijtig, een extra taak bij gekomen. "Want ik ben één van de leden van de projectgroep "Door Eendracht Omhoog" die na de vernielingen van nieuwjaarsnacht is opgericht. Ik hoorde die avond wat er was gebeurd, maar ben er niet direct heengegaan, omdat we visite hadden. Toen ik de volgende dag ging kijken, liepen de tranen over mijn wangen. Op dat moment kwam alles weer even voorbij: alle inspanningen en acties die we als club destijds hebben gedaan om de financiering van een nieuw clubhuis rond te krijgen, het bloed, zweet en tranen dat in de werkzaamheden ging zitten. We hebben het samen voor elkaar gekregen en het is een paar jaar geleden prachtig gerenoveerd. Als je dan ziet wat ermee is gebeurd, ben je wel even lamgeslagen. Aan de andere kant zijn we meteen aan de slag gegaan om de sporthal zo in te richten, dat de dagelijkse gang van zaken gewoon door kon gaan."
Op de achtergrond wordt keihard gewerkt om de accommodatie weer op orde te krijgen. "Op Nieuwjaarsdag werd in de groepsapp van het bestuur dit idee geopperd en ik heb me er, net als andere leden, meteen voor aangemeld. Een aantal van ons is bij andere verenigingen aan het kijken hoe zij alles hebben ingericht. Wellicht kunnen we uit deze verschrikkelijke situatie ook nog wat positiefs halen."

"WE KIJKEN VANAF NU ALLEEN NOG MAAR VOORUIT"
Van der Helm heeft de laatste maand ervaren dat het voorval het saamhorigheidsgevoel binnen de club heeft vergroot. "We zetten er met een groep mensen onze schouders onder en kijken vanaf dit moment alleen nog maar vooruit. Hopelijk levert het nieuwe vrijwilligers op die in de toekomst een kaderfunctie willen invullen, want die mensen zijn zeker nodig." Op de hulp van Van der Helm kunnen deze mensen ook de komende jaren uiteraard rekenen.