Afbeelding
Foto: Jesper Neeleman

Ofer Cohen

Ofer Cohen schreef twintig jaar geleden een kort, fictief en abstract verhaal. Onlangs bracht de 60-jarige Delftenaar dit bijzondere verhaal in boekvorm uit.

1. Waarom wilde je voor Boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven worden gefotografeerd?
"Omdat eigenaresse Trude Gerritsma me de kans gaf om hier mijn boek 'De glimlach van een vogel' te presenteren. Dat vind ik warm en menselijk. Of ze er geld aan verdient, stond bij haar niet bovenaan."

2. De glimlach van een vogel is je debuut. Waarom ging je het schrijven?
"Ik ging het niet schrijven, het kwam eruit op een moment dat ik niet verbonden was met de realiteit. Niet vanwege drugs of alcohol. Het was een emotionele uiting van gedachten en emoties. Dat overkwam me 20 jaar geleden, tijdens een vakantie in Tel Aviv. Wat in vijf dagen tijd in mijn hart opkwam, heb ik in die vijf dagen tijd allemaal zo opgeschreven. Ik was daar constant bezig met dit boek. Ik was aanspreekbaar en kon normaal communiceren, maar was in gedachten constant met het verhaal bezig. Schrijven bleek plots een verborgen aspect van mijn bestaan. Het was een prachtige ervaring. Ik heb er geen verklaring voor hoe dit kon gebeuren."

3. Waarom lag het verhaal twintig jaar in een la?
"Ik leg met dit boek toch een beetje mijn ziel op straat. Dít is wie ik ben. Ik deel emoties die in het dagelijks leven verborgen blijven. Momenteel is de tijd rijp op dit naar buiten te brengen. Het verhaal is voor 99 procent hetzelfde gebleven."

4. Komt er veel van jouw leven terug in het verhaal?
"Natuurlijk speelt mijn afkomst en geschiedenis een rol. Maar: de hoofddoelstelling is het gevoel erachter. Dat we moeten kijken naar onszelf, naar onze omgeving. Neem een pauze van de technologie, de smartphones, het nep nieuws, politiek en de economie. Neem een pauze, lees een boek, keer naar binnen en observeer wat het woord liefde betekent. We gebruiken tegenwoordig termen, maar we verliezen de waarde van die termen."

5. Welke termen doel je op?
"Bijvoorbeeld 'ik hou van jou', dat is een goedkope term geworden. Of woorden als 'schandalig' en 'netjes'. Er is een verschil tussen zien en kijken, horen en luisteren. Ik hoop dat m'n boek aanzet tot nadenken. Dat het de lezer een moment van rust geeft, waarin 'ie observeert en kijkt wat het woord liefde en acceptatie voor hem of haar betekent."

6. Hoe is het met de liefde in jouw leven?
"Goed, ik bent nu 34 jaar getrouwd met Gonny Stuut, een hele goede partner. Ik zou zonder haar niet kunnen doen wat ik nu doe. Ze is m'n steunpilaar. Bij het schrijven van dit boek heeft ze onder meer geholpen door haar kritiek te delen. Verder heeft ze het omslagontwerp gedaan."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"Was ik gestopt met het spelen van politieke spelletjes. Ik zou daadwerkelijk voor levenskwaliteit van de burgers gaan zorgen. Hoe? Door meer op straat te zijn, met ze te communiceren en te luisteren.

8. Smaakt je debuut naar meer?
"Ja, ik heb al ideeën voor een nieuw boek, dat 'Dertien zielen' zal heten. Het gaat over iemand die op een mooie, zonnige lelijke dag het idee krijgt dat hij sterft. Hij nodigt dan dertien mensen voor zijn begrafenis, die rond de kist alle dertien iets verzinnen over hun band met hem."

9. Wil je nog iets kwijt aan de lezers?
"Ja. Wees bescheiden. En verbind de langste weg op aarde, die tussen je hoofd en je hart, met elkaar."

10.Wat levert dit op?
"Warmte en eerlijk, stabiliteit en innerlijk rust. Je ontmoet jezelf."