Een echte klusser aan het werk om een scheidingswandje te plaatsen.
Een echte klusser aan het werk om een scheidingswandje te plaatsen. Foto: Martijn Linthorst

Houtwerk om een scheidingswand te plaatsen

DELFT – Bij het plaatsen van een scheidingswand is het in eerste instantie belangrijk om te bepalen waar die moet komen. Zowel op de wand, de vloer, als het plafond plaats je lijnen, zodat je weet waar je de balken moet plaatsen.

Plaats de balken volledig waterpas en zorg ervoor dat de balken op de vloer en plafond exact boven elkaar worden geplaatst. Een hulpmiddel dat je hierbij kunt gebruiken is een schietlood. Mocht de muur, het plafond of de vloer niet volledig waterpas zijn, kun je achter de balk hardboard plaatsen, zodat de balk wel waterpas is. Neem voor dit onderdeel van de scheidingswand de tijd, want als alles niet waterpas is of exact boven elkaar zit, zal dit straks zichtbaar worden in de scheidingswand als de gipsplaten worden gemonteerd.

Dichtingsband
Voordat je de balken tegen de wand, de vloer en het plafond gaat plaatsen, is het aan te raden om aan de onderzijde van iedere balk dichtingsband aan te brengen. Dichtingsband zorgt voor goede geluidisolatie. De balken monteer je met schroeven/pluggen of slagpluggen tegen de ondergrond. De vuistregel is om de balken om de 100 centimeter vast te zetten, maar zet iedere balk altijd met minimaal drie schroeven vast. Let er wel op dat er geen leidingen, dan wel elektra aanwezig zijn op de plekken waar je de balken wilt gaan plaatsen. Mocht er in de scheidingswand een deur komen, plaats je hier verticale balken, waar het deurkozijn tussen wordt geplaatst. Monteer tussen de zojuist geplaatste verticale balken een horizontale balk, waar de bovendorpel van het te plaatsen deurkozijn aan gemonteerd kan worden. Schroef het deurkozijn waterpas aan de balken vast. Daarnaast is het aan te raden om tussen de plafondbalk en de balk boven het kozijn extra verticale balken te plaatsen ter versteviging.
Nu kun je de overige balken gaan plaatsen. Omdat in dit voorbeeld uitgegaan is van gipsplaten met een breedte van 60 centimeter, dient de afstand tussen de balken 60 centimeter te zijn.

Gipsplaten
De verticale balk plaats je door gebruik te maken van lange spijkers,
die je schuin door de verticale balk in de vloer- of plafondbalk slaat. Daarna kunnen de gipsplaten er op.