Midden in Tanthof-Oost en omringd door talloze bomen ligt een boerderij. Donderdag gaf de raad groen licht om hier zorgwoningen voor dementerenden te realiseren. (foto: Jesper Neeleman)
Midden in Tanthof-Oost en omringd door talloze bomen ligt een boerderij. Donderdag gaf de raad groen licht om hier zorgwoningen voor dementerenden te realiseren. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Van boerderij tot zorgwoningen voor dementerenden

DELFT – Op een landelijk stuk grond in Tanthof komen twintig woonzorgstudio's en vijfentwintig aanleunwoningen voor ouderen met geheugenproblemen. Donderdag stemde de raad hiermee in.

Door: Jesper Neeleman

Hier, aan het Chilipad, staat momenteel nog een boerderij, omringd door talloze bomen en veel groen. Een groene oase in Tanthof. De natuurclub KNNV afdeling Delfland is daarom al maanden fel tegen de plannen. Ze vergaarden 1181 handtekeningen voor het behoud van de boerderij. "Bewoners vrezen voor overlast, autodrukte en het is een inbreuk op de groenstructuur van Tanthof", zegt voorzitter Geert van Poelgeest.
Het verzet haalde niets uit. Zelden was de gemeenteraad het zo met elkaar eens, als over de toekomst van deze plek. Waar coalitie en oppositie elkaars mening in de raadszaal soms urenlang bestrijden, was politiek Delft het dit keer eens unaniem eens. Zelfs Onafhankelijk Delft stak de loftrompet over de plannen voor deze woonzorglocatie voor Delftenaren met dementie.

Verheugd
De Alzheimer afdeling Delft-Westland-Oostland is verheugd met de besluit. "We zijn hier heel blij mee", reageert Jacques van den Berg namens deze organisatie. Naar verwachting zal één op de vier Nederlanders in de toekomst alzheimer krijgen, geeft Van den Berg aan. "Ook Delft wil daarom een dementievriendelijke stad worden. Met dit besluit zijn ze op de goede weg." Bovendien: "Het is altijd mooi als patiënten op zo'n woonzorglocatie terecht kunnen, en niet gelijk naar een verzorgingshuis worden gebracht."
Geert van Poelgeest vindt het jammer dat de ruim duizend handtekeningen niet hebben geholpen, maar legt zich erbij neer dat een meerderheid van de raad anders heeft besloten. "We nemen ons verlies", reageert Van Poelgeest. Hij is blij dat het College van B en W afgelopen week aanbod om in gesprek te gaan over het 'vergroenen' van deze plek. "Want daar hebben we wel ideeën over. We zien openingen en er zijn op deze locatie kansen om 'natuur inclusief bouwen' te introduceren. Daarmee doelen we op ontwikkelen, en ondertussen natuur behouden en een kans geven. Daarvoor gebruiken we dit als springplank. Als dat lukt, dan hebben we nu misschien een slag verloren, maar niet de 'oorlog'."

Vijf bomen
De uit 1943 daterende boerderij moet deels worden gesloopt. Verder worden nieuwe appartementen gebouwd. Hiervoor moeten vijf bomen worden gekapt. Later worden vijf nieuwe herplant. Het project is een initiatief van Op 't Hoog Projectontwikkeling B.V., die hiervoor een terrein aan het Chilipad heeft gekocht van de vorige particuliere eigenaar: Henk den Boer. In de woonzorgstudio's wordt straks gewerkt volgens het concept van de organisatie Dagelijks Leven. Deze instelling werkt overal in Nederland aan de realisatie van kleinschalige woonzorglocaties midden in de wijk. Inwoners van de wijk die geheugenproblemen hebben en in de zwaardere klasse een 'zorgindicatie' hebben, kunnen dan zo dicht mogelijk bij hun vertrouwde omgeving blijven wonen.
De ontwikkelaar wil na afronding van de vergunningverlening beginnen met voorbereidende grondwerkzaamheden, de sloop van de huidige opstallen en vervolgens met de bouw van de nieuwe appartementen. De bouwtijd is ongeveer één jaar. Zie voor meer informatie de websites www.chilipad.nl en www.dagelijks-leven.nl.