Veel bewoners wilden 17 januari getuige zijn van de raadsvergadering over het centrumplan, maar slechts een beperkt deel van hen mocht naar binnen. De rest mocht in de kantine plaatsnemen. (foto: Erik Zalm)
Veel bewoners wilden 17 januari getuige zijn van de raadsvergadering over het centrumplan, maar slechts een beperkt deel van hen mocht naar binnen. De rest mocht in de kantine plaatsnemen. (foto: Erik Zalm) Foto:

Besluit na jaren van besluiteloosheid leidt tot teleurstelling bij actiegroep

DEN HOORN – De kruitdampen in Den Hoorn zijn opgetrokken. De veelbesproken 'tweede supermarkt' gaat er komen. Tegenstanders rest weinig anders dan hun wonden te likken. Of verhaal halen bij de Raad van State, maar het is maar de vraag of dat iets uithaalt.

Het normaal zo rustige dorpje Den Hoorn was onlangs landelijk nieuws. Want aan vijftien jaar van discussie en onenigheid kwam op dinsdag 17 januari een einde. De gemeenteraad zou instemmen met het bestemmingsplan voor het centrum van Den Hoorn. Zo'n 150 tegenstanders van het plan togen naar het gemeentehuis van Midden-Delfland, 235 zienswijzen werden ingediend. Inspreker Greet Arkesteijn, voorzitter van de Ondernemers Federatie Midden-Delfland, verzocht ze nog één keer goed over de plannen na te denken. Plannen waar zoveel ondernemers en winkeliers en bewoners zich zo slecht in konden vinden. Ze vroeg de politici om politieke moed te wonen. Niet ten hele te dwalen, maar ten halve te keren. Ook al bevond de wedstrijd zich in de slotfase. Maar dat gebeurde niet. Een meerderheid van de raad stemde in met het bestemmingsplan. Gemeente Midden-Delfland liet er geen gras over groeien. Een dag later tekende het de contracten met ontwikkelaar Waaijer Projectrealisatie BV. Deze partij gaat het centrum van Den Hoorn ontwikkelen. Aan het definitieve ontwerp wordt nu gewerkt.
Het verzet in Den Hoorn lijkt nu gebroken. Op de tot voor kort zo actuele Facebook-pagina van actiecomité 'Wijzijnhetzatnu' verscheen de laatste update op 19 januari. "Tja", reageert Wally Keyzer van het actiecomité. "Wat kunnen we momenteel nog meer dan zeggen dan dat het er doorheen geduwd is? We zijn teleurgesteld." Jarenlang heerst rond het centrum van Den Hoorn vooral besluiteloosheid. Maar nooit gebeurde er iets. En nu er iets gebeurt, leidt het vooral tot onvrede. Waarom willen veel dorpsbewoners eigenlijk geen supermarkt? Onder meer vanwege de verwachte parkeerproblemen en verkeersveiligheid, legt Wally Keyzer uit. "Dagelijks gaan 'slechts' duizend schoolkinderen over de Dijkshoornseweg. We krijgen hier in ons centrum geen ontsluiting, maar insluiting, want bijna alle wegen lopen dood. En het wordt geen centrum, maar 150 vierkante meter dagwinkel en een tweede supermarkt in hetzelfde segment als dat er nu al zit. Was het nou een kleine Hema, een schoenenwinkel of desnoods, een Lidl, oké. Maar nu krijg je een prijsoorlog. De zittende supermarkteigenaar en huidige winkeliers hebben dan het nakijken. Hebben we straks een spookdorp. Terwijl alles op dit moment keurig floreert."
Enkele inwoners overwegen nu naar de Raad van State te gaan, een adviesorgaan dat de besluitvorming nog eens onder de loep kan nemen. Of dat iets oplevert? "Daar kan ik niet veel over zeggen", antwoordt Wally Keyzer. "We gaan met de actiegroep eerst alles op een rijtje zetten en vervolgstappen afwegen.Verder zou het best kunnen dat er individuele mensen naar de Raad van State stappen." En de actiegroep? Die blijft actievoeren zolang het in haar vermogen ligt, antwoordt Keyzer. Wordt ongetwijfeld ooit nog vervolgd.