Met de herinrichting wordt de Binnenwatersloot een waardige Poort van Delft. (Foto: EvE)
Met de herinrichting wordt de Binnenwatersloot een waardige Poort van Delft. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Een rode loper door de binnenstad

De Binnenwatersloot is al sinds jaar en dag de 'de poort van Delft'. Geen wonder dat de winkeliers in dit gebied zich verenigen onder die naam. Nu de herinrichting van de Spoorzone vordert pleit de winkeliersvereniging voor herinrichting van dit deel van het centrum: "de rode loper mag uit".

De winkeliers van winkeliersvereniging Poort van Delft zijn actief genoeg: zo dragen zij onder meer zorg voor de fontein op de Binnenwatersloot en de bloembakken op en verlichting van de bruggen. Zaken die direct te maken hebben met de sfeer van de leefomgeving. Als het aan de winkeliers ligt wordt de rode loper uitgelegd voor alle bezoekers van de Binnenstad. Dat mag u letterlijk nemen: het plan van de winkeliersvereniging behelst een herinrichting met rode bestrating die vanaf de Binnenwatersloot, via de Oude Delft, Peperstraat, Koornmarkt en Oude Langedijk eindigt bij het 'Blauwe Hart' naast de Nieuwe kerk en overgaat in de Nieuwe Langedijk. Als een tapijt door de stad dus, met op de Oude Langedijk passende aansluitingen op het straatwerk van de Markt.

Prettige omgeving
Maar het blijft natuurlijk niet bij straatwerk. De ondernemers hebben aan alles gedacht, van fietsenstallingen tot losplaatsen. Maar vooral aan een prettige omgeving met tal van plekjes om lekker te zitten of een terrasje te pakken. De auto verdwijnt grotendeels uit het straatbeeld. Net als de stadsbus. Voetgangers en fietsers krijgen de ruimte. De Peperstraat wordt autoluw en de Oude Langedijk zelfs helemaal autovrij. Groen gaat een belangrijke rol spelen, terwijl de grachten zoals altijd het decor vormen van de stad waar cultuur, historie en genieten samenkomen. Het plan van Poort van Delft past volledig in de visie op een vitale binnenstad die een paar jaar geleden werd vastgelegd in de nota Binnenstad Vitaal en Gastvrij. Een visie voor de binnenstad met de concrete doelstelling om 'de bezoekersfunctie te versterken en daarmee de verdiencapaciteit van de stad te vergroten: meer bezoekers die langer blijven, hogere bestedingen en hogere waarderingen.' Een doelstelling die ondernemers als muziek in de oren moet klinken. Het plan is er. Nu de uitvoering nog. De eerste gesprekken zijn reeds gaande.