Afbeelding
Foto: Martijn Linthorst

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Van Daal Makelaardij

DELFT – Michael Brakel en Astrid Huisman zijn zeven jaar geleden in het Westerkwartier komen wonen. Ze zijn er gaan samenwonen in een leuke driekamer-ééngezinswoning. De woning heeft als bouwjaar 1885. Het Westerkwartier noemen ze een leuke wijk, vlak bij het centrum van Delft.

"En daar hebben wij ons karakteristieke eigen huisje, terwijl je zo overal naar toe kunt lopen", zegt Astrid. Het is een oude arbeiderswoning, waar het Westerkwartier natuurlijk mee vol staat. Wel is het zo, dat alle bewoners hun eigen invulling aan opbouwen en uitbreidingen hebben gegeven. Daardoor is het vooral aan de tuinzijden een heel gevarieerde wijk geworden. "In ons geval is er ook heel wat gebeurd", zegt Michael. "Toen wij hier kwamen wonen, toen was de vloer helemaal rot", en Astrid vult aan: "Mijn schoonvader is er zelfs nog een keer doorheen gezakt!"
Om dit zeker niet nog een tweede keer te laten gebeuren, is er bij een grote renovatie een betonnen vloer gestort. En daar overheen is een fraaie houten parketvloer gelegd. "Bovendien hebben we het keukendak een keer helemaal laten vernieuwen, zodat dit weer jaren mee kan."
De woonkamer bestaat uit een voor- en uit een achtergedeelte. In de voorkamer staat een eettafel en van hier uit heb je een leuk uitzicht op het gezellige straatje. De achterkamer heeft openslaande deuren naar de ommuurde stadstuin. "Verder hebben we geen grondige verbouwingen gedaan, alleen noodzakelijk onderhoud, Zoals buiten het één en ander geschilderd en binnen een muurtje beneden blauw geverfd en hoge plinten gemaakt. Van zoiets zeg je altijd: dat doen we nog wel en dan gebeurt dat dus nooit."
Via de achterkamer kom je in de half open keuken, die voorzien is van een vierpits gaskookplaat, een oven, een afzuigkap en de opstelplaats voor de CV-combiketel. "Daarachter is nog de bijkeuken, met de plaats voor de wasmachine en de droger, waar je echt ontzettend veel kunt opbergen. De keuken is bij het oude gebleven, dus misschien een beetje gedateerd, maar alles werkt nog prima."
In de tuin is het goed toeven. In de zomer is het er heerlijk. Een smal en diep binnenstadstuintje, met veel zon, maar waar je ook de beschutting op kunt zoeken."
Helemaal passend bij een oud huis als dit, is er een steile trap naar de eerste verdieping. Over de hele verdieping ligt een prachtige houten vloer. Hier is destijds door eerdere bewoners een volwaardige slaapetage gemaakt. Aan de achterzijde heeft de plaatsing van een dakkapel een heel ruime ouderslaapkamer mogelijk gemaakt. De slaapkamer aan de achterzijde heeft twee vaste kasten en een prachtig uitzicht over de tuinen. Aansluitend is er een badkamer, voorzien van een douche en een wastafel. "Normaal gesproken hebben dit soort huizen de badkamer beneden, achter de keuken", zegt ze. "Wij vinden het heel fijn, dat bij een eerdere herindeling de badkamer hier naartoe is verplaatst."
Er is een slaapkamer aan de voorzijde, nu bestemd voor hun dochtertje Milou. Hun jongste dochtertje Sacha slaapt in het kinderbedje bij haar ouders. "Bovendien hebben we ook nog eens een zolder", zegt Michael. "Bereikbaar via een vlizotrap. Ideaal om een heleboel dingen op te bergen, maar zelfs ook geschikt om nog een extra slaapkamer van te maken."
Het groot onderhoud van de woning is prima in orde. Overal dubbel glas met bijna overal kunststof kozijnen, de goten aan de voorzijde zijn in 2012 vervangen, en het dak van de keuken is in 2013 vervangen. "We hebben nu besloten naar een grotere woning te verhuizen", zegt Astrid.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding