Tristan Croes hoopte dit seizoen zoveel mogelijk speelminuten bij elkaar te sprokkelen, maar stond al heel wat wedstrijden in de basis bij Wippolder. (foto: Roel van Dorsten)
Tristan Croes hoopte dit seizoen zoveel mogelijk speelminuten bij elkaar te sprokkelen, maar stond al heel wat wedstrijden in de basis bij Wippolder. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Wippolders jeugdopleiding blijft haar vruchten afwerpen

DELFT - Wippolder is de winterstop goed uitgekomen. Het keurkorps van Marcel de Letter won met 0-2 bij Concordia en nestelde zich op de vierde plaats op de ranglijst.

Dat deden de blauwwitten onder meer met Tristan Croes op het middenveld. De tweedejaars A-junior kwam aan het begin van het seizoen over naar de selectie en heeft er inmiddels al heel wat speelminuten opzitten. "Dat had ik eerlijk gezegd nog niet verwacht. Vorig seizoen heb ik regelmatig in het tweede meegespeeld en een enkele keer mocht ik op de bank zitten bij het eerste. Mijn verwachting voor dit seizoen was dat ik vooral bij het tweede elftal ervaring bij de senioren kon opdoen. Het zou mooi zijn om bij het eerste minuten te sprokkelen."
Het liep echter anders. "Aan het begin van het seizoen kwam ik al snel centraal achterin te staan. In de wedstrijden was ik soms nogal onder de indruk, waardoor de trainer uiteindelijk voor Patrick van Leeuwen koos. Gedurende het seizoen kwamen er echter blessures en schorsingen, waardoor de trainer me er toch inzette. Afgelopen weekend was Kevin van Oudenaarde ziek en startte ik op het middenveld."

'IK WERD DIRK KUIJT GENOEMD"
Veel aanpassingsproblemen ondervindt Croes niet op een andere plek. "Want ik werd in het verleden ook weleens de Dirk Kuijt van Wippolder genoemd. Ik heb inmiddels bijna alle posities op het veld langere tijd achter elkaar ingevuld; ik heb centraal achterin gelopen, op beide vleugels aangevallen en alle plekken op het middenveld ingevuld. Daardoor ben ik op veel plekken in te zetten."
Zo'n ruime inzetbaarheid is natuurlijk een kracht. "Maar het kan ook in mijn nadeel werken", beseft de 18-jarige zich maar al te goed. "Want ik zal altijd voor mijn plekkie moeten strijden. Dat is voor mij een grote uitdaging. Ik heb ook aan de trainer gevraagd wat voor speler hij in me zag. Hij dacht vooral aan centrale verdediger, middenvelder en in het uiterste geval pinchhitter. Daar kon ik me wel in vinden."
De kwaliteiten Van Croes zijn vooral zijn inzet en kopkracht. Daarnaast heeft hij zich afgelopen maanden steeds meer ontwikkeld tot een eerste elftalspeler. "In het begin was het conditioneel stukken zwaarder. Je kunt natuurlijk sowieso niet heel de wedstrijd de volle honderd procent geven, maar daar ging ik wel voor. Inmiddels kan ik mijn krachten beter doseren, waardoor ik het langer volhoud. De wedstrijden in het tweede, waarmee we afgelopen seizoen kampioen zijn geworden en de wedstrijden in de 16-23 competitie die ik al heb gespeeld, hebben ervoor gezorgd dat ik eerder aan de intensiteit gewend was. Over het geheel heb ik het afgelopen halfjaar al meer speelminuten gemaakt dan vooraf gehoopt en ik heb in mijn ontwikkeling ook stappen gemaakt."

"NU STA IK MET ZE IN HET VELD"
Ook op andere gebieden heeft Croes weinig aanpassingsproblemen gekend. "Vorig seizoen in het kampioensjaar richtten we met een groep de SV Ultra's op en stonden we achter het doel om het eerste elftal bij te staan. Nog geen jaar later sta ik met die jongens in het veld. Het is een heel leuke, open groep, waarin ik heel snel ben opgenomen. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ik in het 16-23 elftal met een heel aantal van hen heb samengespeeld."
Een ander verschil met vorig jaar zijn de trainingen. "De afgelopen jaren waren we veel minder met tactiek bezig. Nu stellen we ons elke donderdag in op de tegenstander de zondag erna. Je merkt dat er een idee achter zit. Verder vind ik Marcel de Letter sowieso een goede trainer. Hij legt zijn keuzes goed uit en je kunt hartstikke goed met hem praten. Daarbij wil hij helpen bij je ontwikkeling als voetballer."
Croes zit dus helemaal op zijn plek bij Wippolder. "Ik kan me niet voorstellen dat dat zal veranderen, want dit is echt mijn cluppie."