Een oude luchtfoto van de uitbreiding van woningbouw in Pijnacker Noord.
Een oude luchtfoto van de uitbreiding van woningbouw in Pijnacker Noord.

HGOP organiseert lezingenavond over wonen in Pijnacker

PIJNACKER - Het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker (HGOP) organiseert op dinsdag 17 januari een lezingenavond over wonen in Pijnacker.

Deze bijeenkomst vindt plaats in de vestiging Pijnacker van de Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Belangstellende niet-leden zijn van harte welkom, de entree bedraagt voor hen 5 euro.
Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er al bewoning in Pijnacker was vanaf de elfde en twaalfde eeuw, onder meer langs de Noordweg en in Koningshof. Nadat in 1915 de Veilingvereniging 'Pijnacker en Omstreken' was opgericht nam de tuinbouw een grote vlucht, met als gevolg dat er een gebrek aan werkkrachten ontstond. Het is dan ook geen toeval dat de Woningbouwvereniging in 1916, het tegenwoordige 'Rondom Wonen', werd opgericht door tuinders, die meenden een oplossing te hebben gevonden voor het tekort aan arbeidskrachten. De eerste vergaderingen van de Woningbouwvereniging waren bedoeld als pogingen om tot bouwen van volkswoningen te komen en daarvoor de gronden te verwerven. Uiteindelijk werden de eerste volkswoningen in 1919 en 1921 aan de Stationsstraat en Emmastraat gebouwd. Dit en nog veel meer komt dinsdag ter sprake. Het belooft volgens de HGOP een leerzame en nostalgische avond te gaan worden.
Zie voor meer informatie de website www.hgop-pijnacker.nl.