In sommige Delftse straten, zoals de Vinkenlaan in Tanthof, hoeft niet lang naar een groene, grijze of blauwe bak te worden gezocht. Sommige Delftenaren willen echter geen drie containers in hun tuin.
In sommige Delftse straten, zoals de Vinkenlaan in Tanthof, hoeft niet lang naar een groene, grijze of blauwe bak te worden gezocht. Sommige Delftenaren willen echter geen drie containers in hun tuin. Foto: Jesper Neeleman

'Verplichte' blauwe papiercontainers mogen alsnog worden geweigerd

DELFT – Inwoners van Delft mogen alsnog de blauwe papiercontainer weigeren. Eerder liet afvalbedrijf Avalex inwoners van meerdere Delftse wijken weten dat zij deze verplicht moesten aannemen. Verder zegt Avalex 'sorry' voor het tutoyeren in deze brief.

Door: Jesper Neeleman

Lezers van Delft op Zondag lieten afgelopen weken massaal hun ongenoegen blijken over een brief van Avalex omtrent enkele veranderingen. Het afvalbedrijf liet bewoners van enkele Delftse wijken vorige maand in de veelbesproken brief weten dat zij verplicht voor zes maanden lang een blauwe papiercontainer moesten nemen. Dat kon niet iedereen waarderen.
Avalex kwam tot die beslissing, legt woordvoerster Machteld Woudenberg uit, omdat er op verschillende plekken in Nederland goede ervaringen met de blauwe papiercontainers zijn. "Het blijkt dat gebruikers hiervan meer gemak ervaren, omdat je het papier niet meer weg hoeft te brengen", zegt ze. "Daarnaast wordt er meer papier apart gehouden. Dat is fijn, want dan kan het gerecycled worden."
Desondanks zitten meerdere inwoners niet op zo'n bak te wachten. Grootste bezwaar is de ruimte die het in beslag neemt. "Daarom kun je de papierbak zes maanden uitproberen. Mocht je er toch niet blij mee zijn, dan halen wij hem gewoon op. Gebleken is dat de mensen die de bak hebben uitgeprobeerd dit later zien als een verhoging van de service - en hun bak dus niet meer kwijt willen." Ook bij Avalex zijn echter klachten binnen gekomen over de verplichting voor een papierbak. "Daarom hebben de Avalexgemeenten besloten dat bewoners hem ook vooraf kunnen weigeren. Dit kan alsnog worden aangegeven", aldus Woudenberg.
Kritiek was er ook op het feit dat Avalex vanaf het oud-papier nog maar eens per maand op komt halen. Dit zal, als alles volgens plan verloopt, na de Pasen van 2017 het geval zijn. Maar waarom zou je juist het oud-papier, een vorm van afval waar geld mee te verdienen valt, nog maar eens per maand ophalen? "Er is gebleken dat de papiercontainers, die nu tweewekelijks worden geleegd door Avalex, niet vol zitten", laat de woordvoerster weten. Omdat papier, in tegenstelling tot het afval in groene en grijze bakken niet stinkt, is gekeken of dit niet 'efficiënter geleegd kon worden'. "In sommige gemeenten in het Avalex-gebied haalden we papier al eens per maand op. Dit zorgde niet voor problemen. Ook in de rest van Nederland wordt voor papier vaak eens per maand opgehaald."
Dan het tutoyeren, wat meerdere Delftenaren in het verkeerde keelgat schoot. "Avalex wil graag een goede inzamelaar voor iedereen zijn, laagdrempelig en benaderbaar. Wij hadden goede bedoelingen maar hebben er begrip voor dat inwoners liever niet getutoyeerd worden als ze post van Avalex ontvangen. Daar zeggen we sorry voor. Daarom zullen de brieven die inwoners ontvangen weer in de u-vorm geschreven worden."
Komende vijf jaar wordt in Delft het omgekeerd inzamelen ingevoerd. Hier wordt in Harnaschpolder en Hof van Delf mee begonnen. Voor inwoners uit deze wijken worden deze maand informatieavonden georganiseerd. Op 23 januari voor Harnaschpolder, op 30 januari voor Hof van Delft. Komende week ontvangen ze een uitnodiging.
Wanneer de andere wijken volgen, is nog niet duidelijk. "Per gemeente wordt jaarlijks een jaarplan in samenspraak met de gemeente opgesteld", aldus Woudenberg. "Inwoners worden tijdig op de hoogte gesteld als hun wijk aan de beurt is."
- Kunnen in Delft, als we goed ons best doen met afval scheiden, ook de kosten weer omlaag?
Woudenberg: "De verwachting is dat de totale kosten van inzameling lager worden door meer inkomsten door gescheiden inzameling. De definitieve effecten van omgekeerd inzamelen kunnen pas na volledige invoering, dus over vijf jaar, worden berekend."