SC Delfland heeft aan de Van Bleyswijckstraat een goednieuw, modern en duurzaam schoolgebouw.
SC Delfland heeft aan de Van Bleyswijckstraat een goednieuw, modern en duurzaam schoolgebouw. Foto:

Modern onderwijs in gloednieuw gebouw bij SC Delfland

Afgelopen week ging de school volledig in bedrijf. Goed, er ontbreken hier en daar nog wat monitoren, maar het gebouw valt bij iedereen goed in de smaak. De reacties van leerlingen en docenten zijn lovend. "Ze vinden het fantastisch", vertelt Herman de Vries, samen met Charles Barto locatiedirecteur van SC Delfland. "Leerlingen zijn erg enthousiast. Alle mensen die het zien vinden het een prachtig en licht gebouw. Het eindresultaat heeft de al hoge verwachtingen nog eens overtroffen. We zijn uitermate tevreden."
Het gebouw is zo ingericht, dat de leerlingen die onderwijs volgen, dat in één bepaald deel van het gebouw doen: units. Dat voorkomt dat ze na elke les het hele gebouw door moeten. Vooraf had De Vries verwacht dat leerlingen tijdens pauzes massaal naar de centrale ruimtes zouden trekken. In de praktijk blijken ze ook dán vooral in het voor hen bestemde deel te blijven. "Zodoende ontstaat een heel rustig beeld." Bovendien is het gebouw voorzien van de nieuwste foefjes. Leerlingen hebben hun eigen kluisje dat met hun schoolpas kan worden geopend, overal is gratis Wifi en het gebouw hangt vol met smartboards: moderne borden met touchscreens en internet. Het gebouw wordt verlicht met led-verlichting, dat uitgaat zodra de ruimte niet meer wordt gebruikt. En het dak ligt vol zonnepanelen. Duurzaam, energiezuinig en helemaal van deze tijd.

Onderscheidend onderwijs
SC Delfland biedt onderscheidend onderwijs. De school werkt mee aan een pilot waarin leerlingen profielen kiezen. "Het is de opvolger van het oude vmbo-programma", legt Charles Barto uit. "Leerlingen worden niet meer opgeleid als beginnend beroepsbeoefenaar. Het is meer dat ze zich oriënteren op verschillende beroepen. Ons programma is gericht op het laten ontdekken van eigen talenten. Wat willen ze, wat kunnen ze goed en hoe kunnen wij hen daarbij helpen?" De school is al op deze manier van onderwijs aangepast evenals de lokalen.
Benieuwd naar het eindresultaat? Dinsdag 17 januari zijn ouders van de huidige leerlingen en buurtbewoners welkom om het nieuwe gebouw te komen bewonderen. Wethouder Hekker verricht woensdag 18 januari de officiële opening, donderdag 19 januari is een speciale middag voor onderwijzend personeel. Op de Open Dag, bedoeld voor basisschoolverlaters en hun ouders, is op woensdag 1 februari tussen 17.00 uur en 20.00 uur iedereen van harte welkom.
Meer weten? Kijk dan voor meer informatie op www.sc-delfland.nl.

Leerlingen ontdekken hun talenten op SC Delfland.
Leerlingen ontdekken hun talenten op SC Delfland.