Delft weer de duurste woonstad

DELFT – Delft is op het gebied van woonlasten wederom de duurste grote Nederlandse stad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die onderzoeksbureau Coelo deze week bekendmaakte.

De fouten zijn lang geleden gemaakt en de onderzoeken naar de Delftse financiële malaise zijn al even afgerond. Meerdere hoofdrolspelers uit de soap zitten verspreid over het land op het rode pluche, Delftenaren mogen nog eventjes op de blaren zitten.
Een gemiddeld gezin met een koophuis mag in Delft 846 euro aan woonlasten betalen. Dit betreft kostenposten als ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Was dit gezin in buurgemeente Den Haag gaan wonen, dan waren zij op jaarbasis 297 euro minder kwijt geweest. De Hofstad is qua woonlasten het voordeligst. Hier betaalt een gezin met koophuis gemiddeld 549 euro. Het gemiddelde van alle steden bedraagt 678 euro.
De afvalstoffenheffing vormt een groot deel van de totale woonlasten. Die heffing stijgt in Delft met 1,1 procent. Een meerpersoonshuishouden in Delft is er zodoende 342 euro 70 aan kwijt. De rioolheffing in Delft steeg eveneens met 1,1 procent, zodat een meerpersoonshuishouden nu 216 euro 73 betaalt om de wc te mogen doortrekken.
Delft voert gelukkig niet in alle rijtjes de ranglijst aan. Zo bekleden 'we' op de lijst met woonlasten voor een meerpersoonshuishoudens met een huurwoning een tiende plek. Deze categorie huurders betaalt komend jaar gemiddeld 390 euro. Huurders in Zaanstad betalen het meest: 562 euro.
Verder stegen de woonlasten in Delft in totaal met 1,6 en daarmee waren we niet de grootste stijger. Dat was Deventer, waar de woningbezitters komend jaar 4,5 procent meer betalen dan vorig jaar.