Terwijl de feestverlichting in de binnenstad donderdagmorgen wordt verwijderd (niet op de foto zichtbaar), zorgt een achtergelaten kerstboom op de Oude Langendijk toch nog voor wat kerstsfeer. (foto: Jesper Neeleman)
Terwijl de feestverlichting in de binnenstad donderdagmorgen wordt verwijderd (niet op de foto zichtbaar), zorgt een achtergelaten kerstboom op de Oude Langendijk toch nog voor wat kerstsfeer. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

Bomen op straat gezet

DELFT – De stad lag afgelopen week gezaaid met kerstbomen, die na de feestdagen op straat werden gedumpt.

Wie het officieel wil doen, moet z'n boom na de feestdagen naar het depot van Avalex aan de Voltaweg brengen, of de boom aanmelden als grofvuil. Veel inwoners vinden dat echter wel wat veel moeite, bleek afgelopen week. Dus kon je de kerstbomen op elke straathoek aantreffen. Die werden overigens alsnog gewoon opgehaald door de gemeente. "Groenmedewerkers van de gemeente hadden er afgelopen twee weken flink wat werk aan om dagelijks de op straat achtergebleven bomen mee te nemen", laat een gemeentewoordvoerder weten.
Omliggende gemeentes pakken dat handiger aan. Zo wordt in Pijnacker-Nootdorp 50 cent uitgekeerd aan inwoners die een oude kerstboom inleveren. Met als gevolg dat de jeugd massaal de straten afstruint en de bomen voor de gemeente ophaalt. Dat was ook in Delft – tot 2014 – het geval. "Hiermee zijn we gestopt omwille van bezuinigingen", laat de woordvoerder weten. "Er was veel inzet van personeel voor nodig."
Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft vindt het een verkeerde bezuiniging. "Dit is van dat centenwerk", reageert hij. "Kinderen halen bomen van de straten en verdienen er nog wat aan, dat is een win-win-situatie. Bovendien zijn met de jaarwisseling nog maar drie vreugdevuren in Delft, ook dáár is al op bezuinigd." De Wit vindt het vreemd dat de gemeente stelt dat je bomen bij Avalex moet brengen of op moet laten halen, maar ook de op straat gedumpte bomen keurig en tijdig worden opgehaald. "Zo ondergraven ze hun eigen beleid. En mede daardoor is het in Delft altijd zo'n bende rond ondergrondse containers. "