Afbeelding
Foto: Tiemen van der Reijken

Ooit was dit stukje Delft onderdeel van wat toen heette de 'stadsbuitengracht'. Water dat net buiten de stadsgrenzen en veelal ook naast de stadsmuur lag.

Iets meer dan twee eeuwen geleden hoorde wat nu de Nieuwe Plantage is niet bij Delft, maar bij de gemeente Vrijenban, en werd het gerekend tot de Oostsingel. In het jaar 1905 adviseerde de 'Verfraaiingsvereeniging Delfia' om het terrein dat deels 'Kalverbosch' en deels 'Noordelijke Avenue' werd genoemd, voorgoed de naam 'Kalverbosch' te geven.
De gemeentearchivaris had echter aanbevolen een naam te nemen die op eerdere Delftse kaarten al voorkwam: Nieuwe Plantage. 'Delfia' vond 'Nieuwe' niet nodig omdat er ook geen 'Oude Plantage' was. De gemeenteraad koos voor 'Nieuwe Plantage' met als argument dat er toch ook geen 'Nieuwe Delft' was.
Het werd nog ingewikkelder. In 1921, toen de gemeente Vrijenban door Delft werd geannexeerd, besluit de gemeenteraad van Delft om een deel van de Haagweg, van de Lepelbrug tot aan de verdwenen draaibrug over de Schie, bij de Nieuwe Plantage te voegen. Die draaibrug was er om de tram de gelegenheid te geven over te steken van de Haagweg naar het 'schiereiland' naast en tegenover het oude hoofdgebouw van de Gistfabriek. 'Delfia', de voorloper van de latere VVV, kreeg uiteindelijk in 1987 toch naar haar zin toen besloten werd het parkje en straat bij de watertoren officieel 'Kalverbos' te noemen. Oostsingel, Kalverbosch, Noorderlijke Avenue, Haagweg, Plantage en uiteindelijk Nieuwe Plantage. Hoewel je je kan blijven afvragen of het logisch is dat dit korte weggetje - over de kruising, in een bocht - bij de Nieuwe Plantage hoort. Misschien toch maar 'Kalverbos'?
De eerder genoemde draaibrug, genoemd naar uitspanning 'Reineveld', verdween en maakte plaats voor een nieuwe Reineveltbrug.
Ook de tram verhuisde mee van de oude naar de nieuwe brug, waardoor de brug al snel de naam 'trambrug' kreeg.
De linkerfoto bij dit artikel laat de tramrails zien richting de oude draaibrug. Wat uiteindelijk bleef zijn de fraaie panden en de rust van het voormalige buitengebied 'Vrijenban'.

Afbeelding