Afbeelding
Foto: Hans Buskes

Een rotte plek (minder) in een mindmap

DELFT - Mindmapgoeroe Hans Buskes maakt een serie mindmaps over rotte plekken in de stad. Te beginnen met de verwaarloosde panden aan de Asvest. Goed nieuws: dit jaar verrijzen hier fraaie duurzame woningen.

In het bestemmingsplan voor de binnenstad heeft dit gebied de status van 'kansenlocatie'. "Nou, het is meer een rotte kies", zegt Buskes. "Kom je als nietsvermoedende bezoeker naar de binnenstad, parkeer je je auto in de Zuidpoortgarage, en wat zie je als eerste? Deze rotte kies, dit zwaar verwaarloosde, verrommelde, flink wat onderhoud ontberende stukje binnenstad. En dat duurt al een behoorlijk lange tijd – of eerder een onbehoorlijk lange tijd. Met zulke rotte kiezen jaag je bezoekers de binnenstad uit. Terwijl dit gebied bezoekers juist veel te bieden heeft, winkels, restaurants en een culturele hotspot met Theater de Veste, DOK en Pathé."

-Je kunt wel lekker van leer trekken, maar er staat nu toch een bouwbord langs de straat?
Buskes: "Nou, twee bouwborden. Eén bouwbord staat er al jaren. Met een vraag: 'Komt hier wellicht uw nieuwe kantoorpand?' – een plan dat kennelijk geen kans maakte. Maar er staat nu een tweede bouwbord. Met een plan dat wél een kans krijgt."

-En dat plan bestaat uit?
"Nou, voorlopig uit drie koopappartementen in een wit, open gebouw. Een blok duurzaamheid, met zonnepanelen op het dak, geen gas maar met duurzame warmtebronnen. Voor twee andere complexen loopt de vergunningaanvraag nog. De verkoop van de drie koopappartementen is net gestart, één is al verkocht, op de andere twee zijn al koopopties gezet. Eind dit jaar staat dit complex er."

-Everybody dus happy?
"Jawel, maar het heeft natuurlijk veel te lang geduurd. Voor een kansenlocatie telt het gebied veel te strakke en te strenge regels, laat de architect van het complex, Harold Gabeler, weten. En het lijkt er volgens hem op dat de linkerhand van de gemeente niet weet wat de rechterhand doet. Het ontbreekt aan coördinatie. Om van deze locatie een kans te maken, moest hij wel heel vaak rustig tot tien tellen en z'n geduld bewaren. En duimen, want deze rotte kies krijgt nu weliswaar eindelijk een prachtige kroon die die verdient, maar Gabeler hoopt wel dat de openbare ruimte eromheen ook de allure krijgt die past bij deze entree van de binnenstad. Kijken of de gemeente deze handschoen oppakt."