Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Theodor van der Lans

Theodor van der Lans (56) is regisseur van de short film 'Waves of Hope' die op zaterdag 14 januari om 13.00 uur zijn officiële première beleeft in Filmhuis Lumen aan het Doelenplein.

1. Waarom wilde je aan de Vijver worden gefotografeerd?
"Omdat het hier allemaal is begonnen voor mij, toen mijn moeder trouwde met mijn stiefvader die hier woonde. Ironisch genoeg ging hier ook alles fout. Toen ik naar de filmacademie wilde, stak mijn stiefvader daar een stokje voor, waarna ik naar Frankrijk vertrok."

2. Hoe ontstond je passie voor film?
"Toen ik als middelbare scholier een vakantiebaantje zocht, zocht die stiefvader vanuit zijn connecties bij 'De Gist' een leuk baantje. Ik kwam terecht op de audiovisuele afdeling aan de Nieuwe Plantage, waar Jan van Weeszenbeek promotiefilms maakte. Hij leerde me de fijne kneepjes van het vak en beeld en geluid monteren. Dat was geweldig."

3. Wanneer ging je films maken?
"Na mijn tijd in Frankrijk heb ik op de lerarenopleiding Frans en Engels gedaan, maar ben ik uiteindelijk afgestudeerd als socioloog. Ik heb in de HR gewerkt, maar vijf jaar geleden besloot ik dat ik alleen nog dingen wilde doen die ik leuk vond. Dat was nadat mijn moeder was overleden en ik weer in het park terechtkwam. De cirkel was toen rond."

4. Hoe heb je dat aangepakt?
"Ik ben cursussen gaan volgen aan de Amsterdam Film School en het British Film Institute. Ik ben begonnen met het maken van vlogs en documentaires, bijvoorbeeld met Jan van der Mast over Agneta van Marken. Het grote doel was natuurlijk om een film te maken."

5. Die is er nu...
"Ja, in mei kwam ik Judith Hofstede tegen in de sportschool. Ze bleek actrice te zijn en we kwamen op het idee om samen een film te maken. In september begonnen we met draaien. Ik ben erg tevreden met het resultaat. Het toont dat 'the sky the limit' kan zijn als mensen vanuit een passie samenwerken."

6. Was het lastig?
"Zeker! Het was letterlijk bloed, zweet en tranen. Je werkt samen met mensen die je nog maar net kent en dan moet alles samenkomen. We hadden geweldige mensen die belangeloos meewerkten. Soms waren er tegenslagen, maar ik wist zeker dat het goed zou komen. Ik heb de film in een preview al in het Filmhuis gezien en hij is geworden zoals ik hem vooraf voor ogen had."
7. Als ik burgemeester dan Delft was, dan...
"... zou ik vooral in de gaten houden dat het deze stad om de mensen gaat en niet alleen om de TU, studenten en grote bedrijven. Daarnaast vind ik het culturele beleid de Prinsenstad onwaardig. Ik heb er alle vertrouwen in dat er onder Marja van Bijsterveldt een cultureler en socialer beleid komt."

8. Wat is Waves of Hope voor film?
"Het is een korte film waarin actuele maatschappelijke thema's, zoals de vluchtelingencrisis en zinloos geweld de rode draad vormen in het handelen van een advocate. Compassie is het woord!"

9. Speelt Delft een belangrijke rol in de film?
"Delft is het decor. Het zijn vooral het verhaal en de thema's waarom het draait; de plekken zijn van minder belang. De meeste beelden zijn in de regio Delft gedraaid. Alle binnenopnamen zijn op de Koornmarkt en Oude Delft opgenomen. Verder was het eerste shot opgenomen in het Agnetapark."

10. Wat ga je nu doen?
"Waves of hope wordt bij een aantal passende festivals over de hele wereld aangeboden. Verder heb ik wat ideetjes voor onder meer een misdaadverhaal met een erotische twist. Fondsen zijn daarvoor belangrijk; hopelijk helpt Waves of Hope om die binnen te krijgen."