Op de Campus van de TU Delft gaat vanaf 13 januari 175 dagen lang van alles gebeuren.
Op de Campus van de TU Delft gaat vanaf 13 januari 175 dagen lang van alles gebeuren. Foto:

TU Delft viert 175-jarig jubileum en wil ook in 2017 tot de wereldtop blijven behoren

De TU Delft komt voort uit de 'Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zowel voor 's lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel'. Die werd op 8 januari 1842 opgericht door koning Willem II. Naast ingenieurs en handelsdeskundigen werden er ook ambtenaren opgeleid voor Nederlands-Indië. In die 175 jaar heeft de TU de stad veel gebracht, vertelt Karen Collet van de TU Delft. "De TU Delft levert een bijdrage aan de internationale faam van Delft, vooral op het gebied van wetenschap en techniek. We zijn natuurlijk een belangrijke werkgever en zorgen voor economische activiteit in de stad. Dat wordt nog versterkt door de bedrijven die ontstaan vanuit de universiteit, bijvoorbeeld in YES!Delft."
Sommige Delftse vindingen, bedacht op de TU, zijn over de hele wereld van nut gebleken. "Delft is niet alleen de stad van Vermeer, maar ook van Martinus Willem Beijerinck, de Delftse microbioloog die in 1898 het virus ontdekte en grondlegger is van de virologie", vertelt Collet. "Aan de TU Delft heeft een groot aantal wetenschappers gewerkt die van grote betekenis zijn geweest voor de Nederlandse samenleving en voor de ontwikkeling van de wetenschap en de industrie. Tijdens het lustrum staat de microbiologie centraal en onderzoek dat geïnspireerd is door of 'afgekeken van' de natuur. Biologen zijn misschien niet de eersten die je verwacht tegen te komen in Delft, maar ze zijn er niet weg te denken. Overal op de campus tref je technische wetenschappers met een biologische inspiratie. Zo werken we aan biobrandstof gemaakt door gistcellen, gebruiken we micro-organismen om water te zuiveren en bacteriën voor beton dat zichzelf herstelt. Tijdens het lustrum laten we zien wat we op dit gebied in huis hebben: we zetten Delft 175 dagen in het teken van Technology for Life."
Het lustrum wordt vanaf 13 januari 175 dagen gevierd met evenementen rond dit thema. Meerdere activiteiten staan open voor Delftenaren. In het Science Centre krijgt de oude werkkamer van Beijerinck bijvoorbeeld een prachtig plekje, met daaraan gekoppeld een speciale tentoonstelling over deze wetenschapper. Op 14 januari wordt de tentoonstelling 'Delft: Home of Microbiology' geopend in de Oude Kerk, rondom het graf van Van Leeuwenhoek. Voor de aula licht vanaf 13 januari een kunstwerk op dat symbool staat voor 175 jaar TU Delft. Een uitgebreid activiteitenoverzicht is te vinden via http://175.tudelft.nl.
"De TU Delft behoort bij de wereldtop, daar blijven we ook in 2017 natuurlijk keihard aan werken", vervolgt Collet. "Ons onderzoek is succesvol, bijvoorbeeld op het gebied van nanotechnologie en robotica. Onze studentenpopulatie is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 22000, die we steeds meer op nieuwe, betere manieren onderwijs geven. Met online onderwijs hebben we al meer dan 1 miljoen mensen wereldwijd bereikt. Ook de campus wordt een steeds betere plek om te werken en om elkaar te ontmoeten, met een nieuw gebouw met prachtige labs, een onderwijsgebouw en een studentenflat in aanbouw. We hopen en verwachten daarmee volgend jaar opnieuw getalenteerde wetenschappers en studenten aan te trekken en nog meer samen te werken met bedrijven en andere instellingen. En natuurlijk hopen we dat de Nederlandse overheid na de verkiezingen meer investeert in onderwijs en onderzoek zodat we nog meer goed opgeleide ingenieurs kunnen afleveren. En verder hopen we natuurlijk dat niet alleen onze studenten, medewerkers en gasten, maar ook de bevolking van Delft volop zal genieten van alles wat we organiseren in het kader van het lustrum."