Barbara Berkelaar en een cliënt van PerspeKtief, op de nieuwe locatie aan de Vulcanusweg, waar medewerkers en klanten dagelijks in de weer zijn.
Barbara Berkelaar en een cliënt van PerspeKtief, op de nieuwe locatie aan de Vulcanusweg, waar medewerkers en klanten dagelijks in de weer zijn. Foto: Jesper Neeleman

PerspeKtief gaat ook in 2017 en met passie en lef hulp bieden in de hoeken waar de klappen vallen

Komend jaar staat deze zorginstelling namelijk nog vele uitdagingen te wachten, want ondanks alle terugkerende economische voorspoed, is er achter de voordeuren in Delft en de regio nog genoeg dat níet goed gaat. En dan komt PerspeKtief om de hoek kijken. Deze instelling biedt hulp bij wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Daarnaast PerspeKtief opvang als het nodig is, bijvoorbeeld bij huiselijk geweld.


Oude autogarage
Aan de Vulcanusweg betrok PerspeKtief afgelopen jaar een 'nieuw' pand: een oude autogarage. Het management, medewerkers en klanten van PerspeKtief werken hier nu onder één dak. Barbara Berkelaar leidt ons met gepaste trots rond. "Het leuke is dat we het allemaal zelf verbouwd en gemaakt hebben", begint ze. "Kijk, al die tafels daar. Die zijn allemaal gemaakt door klanten van PerspeKtief."
Terwijl twee hulpverleners hier overleggen, dweilt een klant van PerspeKtief de vloer rondom hen. Ga je de trap af, dan kom je in een grote inpakruimte. Rechts daarvan Hout van Jou , waar druk wordt getimmerd. "We worden steeds meer een bedrijf waar zorg, wonen en werk hand in hand gaan", vervolgt Berkelaar.
Niets zo veranderlijk als zorg in Nederland en ook bij PerspeKtief verandert elk jaar van alles. Het ging in 2016 een bestuurlijke samenwerking aan met Stichting Hout van Jou. PerspeKtief fuseerde daarnaast met Stichting Wende. Deze organisatie die zich bezighoudt met huiselijk geweld, is onderdeel van PerspeKtief geworden. "Wij bieden nu voor de hele regio Haaglanden, in totaal negen gemeentes, hulp bij huislijk geweld", zegt Berkelaar. "We zijn op dit punt echt gegroeid. Onze grootste uitdaging is het tekort aan crisisopvang en een passend ambulant aanbod. ." Dit tekort is zo groot, dat een bijzondere situatie is ontstaan. Omdat in Den Haag geen geschikte ruimte voor vrouwenopvang kon worden gevonden, is nu zo'n locatie buiten Den Haag gerealiseerd, die wordt gefinancierd door de Gemeente Den Haag. Hier wonen 'code rood vrouwen', moeders met kinderen die ernstig bedreigd worden. "Het capaciteitstekort in de vrouwenopvang blijft komend jaar een uitdaging, maar we zijn hierover constructief met vele partijen in gesprek."


Complexere problemen
Eveneens uitdagend blijft het feit dat PerspeKtief met steeds ingewikkeldere doelgroepen te maken krijgt. "Je krijgt tegenwoordig niet zomaar een indicatie voor zorg", weet Berkelaar. "Onze klanten hebben steeds complexere problemen. We zijn er dan ook heel trots op dat het elk jaar toch weer lukt om veel mensen door te laten stromen van beschermd wonen naar begeleid wonen. Waar we bovendien trots op zijn, is de tevredenheid van onze klanten en medewerkers, die blijkt uit gesprekken die we met hen voeren, de feestjes die we vieren èn de cijfers."
PerspeKtief stak er afgelopen jaren veel tijd en energie in om ervoor te zorgen dat de klanten op de vele beschermd en begeleid wonen-locaties in goede harmonie met de buurt kunnen leven. Bijvoorbeeld bij de realisatie van de woonhotels in Rotterdam en Westland, afgelopen jaar. "Om dit voor elkaar te krijgen organiseren we regelmatig een open huis, buurtbijeenkomsten en hebben we intensief gesproken met de politiek, maar bijvoorbeeld ook met wijkagenten. Uiteindelijk is dit met de woonhotels goed gelukt. Het was spannend, maar we zijn er trots op dat we hiermee echt iets moois hebben neergezet."


Werk
PerspeKtief heeft daarnaast afgelopen jaren steeds meer ingezet op het aspect 'werk'. Het aantal klanten dat via PerspeKtief werkt, is afgelopen twee jaar verdubbeld. Van de vijftienhonderd klanten zijn er nu 170 die via PerspeKtief werken. "En 'Werk is de beste zorg', luidt een prachtige slogan. Als je door te werken van betekenis bent, dan doet dat veel goeds voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen." PerspeKtief zorgt niet alleen voor werk, maar ook voor een cursus of opleiding. Er is nog een groot tekort aan beschermde werkplekken en betaald werk. "Er is een mentaliteitsverandering nodig, zodat het steeds 'normaler' wordt dat iedereen dus ook onze doelgroep kan bijdragen in de vorm van werk."

Grootste wensen
Het is één van Berkelaars grootste wensen voor 2017 dat nog meer klanten kunnen doorstromen naar betaald werk. "Verder hoop ik dat we komend jaar meer goedkope woningen en een doorstroomvoorziening in de vorm van een short stay-woonvoorziening tot onze beschikking krijgen om de grote groep daklozen te helpen. En dat we vanuit onze locaties nog meer van toegevoegde waarde zullen zijn in de wijken waar we zitten. Dat we kunnen bijdragen aan de leefbaarheid en de veiligheid. Het is wel de ultieme uitdaging als we er uiteindelijk op die manier samen met de klanten voor kunnen zorgen dat we problemen in de wijk en achter de voordeur oplossen en huisuitzettingen en dakloosheid kunnen worden voorkomen"

Komend jaar
PerspeKtief heeft komend jaar mooie innovatieve projecten in het vooruitzicht. Zo werkt het samen met Jeugdformaat, Middin en de Gemeente Delft aan een project Krachtpatsers om het huisvestingsprobleem rondom zwerfjongeren aan te pakken. Daarbij willen partijen ervaringsdeskundigen inzetten. Met GGZ Delfland worden ondertussen gesprekken gevoerd om te kijken hoe ze samen de ingewikkelde doelgroep nog beter kunnen helpen. Met Delft voor Elkaar, een samenwerkingsnetwerk voor welzijnsorganisaties, wordt gesproken over samenwerking om zorg, hulpverleners en vrijwilligers aan elkaar te koppelen. "Zo brengen we zorg echt terug naar de wijk", zegt Berkelaar. Verder wacht PerspeKtief nog een grote uitdaging met een groep cliënten met psychiatrische problematiek èn een verstandelijke beperking. Deze groep krijgt nu beschermd wonen via PerspeKtief. Vanwege veranderende wetgeving, gaat de geldkraan voor hen vanaf 1 januari echter dicht. Zij moeten naar een andere zorginstelling maar daar is geen plek. "Zij dreigen nu tussen wal en schip te vallen", zegt Berkelaar. "Daarover maak ik me zorgen." PerspeKtief wil haar goede werk voor vaak ingewikkelde doelgroepen in 2017 voortzetten. "Ik hoop dat onze medewerkers zo tevreden, betrokken en bevlogen blijven als dat ze nu zijn. En dat ze hun werk ook in 2017 met dezelfde lef en passie doen."

Het aspect ‘werk’ wordt steeds belangrijker voor PerspeKtief en haar klanten, want werk is uiteindelijk de beste zorg.
PerspeKtief T. 015 – 284 1000 E. info@perspektief.nu W. www.perspektief.nu