Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Hiske Kamminga

Hiske Kamminga (34) is beeldend kunstenaar en vrijwilliger bij de HYPO Kunstsupermarkt, die in het Prinsenkwartier aan het Agathaplein is gevestigd.

1. Waarom wil je in het Prinsenkwartier worden gefotografeerd?
"Omdat ik me heel betrokken voel bij de HYPO Kunstsupermarkt. Dat begon in het oude postkantoor, daarna aan de Voorstraat en nu in het Prinsenkwartier. Ik sta elke dinsdag achter de balie en hoop dat meer mensen de weg weten te vinden."

2. Wat is het Prinsenkwartier?
"Het is een culturele ontmoetingsplek, waar techniek, muziek en kunst bij elkaar komen in de vorm van workshops en lezingen en waar ook exposities zijn. Bovendien is Kadmium hier gevestigd en kun je bij de Barbaar terecht voor een kop koffie en een heerlijke lunch. Openingstijden zijn op www.prinsenkwartier.nl te vinden."

3. Wat houdt de HYPO Kunstsupermarkt in?
"Met vijfendertig kunstenaars verkopen we ons werk en sommigen werken hier ook. De prijzen daarvan variëren van drie tot duizend euro. Ondanks het feit dat het werken als kunstenaar solistisch is, ben je toch onder collega's. We zijn nog op zoek naar kunstenaars of vrijwilligers die willen meedoen."

4. Hoe begon je als kunstenares?
"Toen ik een jaar of zeventien was, kocht mijn vader een digitale camera. Daarmee ben ik gaan experimenteren en daarmee maakte ik op gevoel de mooiste beelden. Later ben ik van meerdere foto's één beeld gaan maken, zoals op www.vanhiske.nl valt te zien."

5. Wat inspireert jou?
"Vooral de natuur. Die is prachtig en er zijn zoveel metaforen met het leven. Ook persoonlijke gesprekken, poëzie en andere kunst kunnen inspireren. Daarnaast is het werk dat ik voor mensen in opdracht maak, met hun eigen dierbare foto's erin, een inspirerende bezigheid."

6. Zijn er veel kunstenaars in jouw genre?
"Concurrentie is er niet echt. Er zijn kunstenaars die op dezelfde manier werken, maar ik ben nog niets van een ander tegengekomen dat ik zelf gemaakt zou kunnen hebben. Doordat je zoveel foto's gebruikt en keuzes maakt, is het zelfs voor mezelf bijna onmogelijk om mijn eigen werk na te maken. Wel kan ik het proces van foto's tot collage uitleggen."
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik veel mogelijkheden faciliteren om dingen te organiseren en daar kenbaarheid aan te geven. Ik zou mensen met elkaar willen verbinden. Delft de stad maken van de ongekende mogelijkheden, waar mensen actief en creatief meedenken over oplossingen en de gemeente een grote positieve ondersteunende rol heeft."

8. Wat maakt jouw werk bijzonder?
"Dat het uniek is. De kunstwerken maak ik in een oplage van tien. De klant kan nog het materiaal en de maat bepalen, daar hangt ook de prijs vanaf. Daarbij roept het emoties op. Veel mensen gebruiken kaarten met mijn collages voor zowel droevige als mooie momenten."

9. Is ook Delft terug te zien?
"Ik ben geboren en getogen in Delft, dus invloed is er altijd. Wat wel leuk is, is dat op 3 april de tentoonstelling 'Mijn Straatje' hier op de eerste verdieping opent. In het kader van het straatje van Vermeer, dat naar het Prinsenhof komt, is aan beeldend kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken."

10. Hoe ben jij te werk gegaan?
"
Ik ben geboren en getogen aan de Verwersdijk. Daarom heb ik foto's die we door de jaren heen hebben verzameld verwerkt in één collage, waar ik een gedicht bij heb gemaakt."