Afbeelding
Foto:

Kies de goede rijschool, want dat is in je eigen belang

DELFT – Je rijbewijs halen. Dat is natuurlijk het ideaal. Vanaf je achttiende jaar kun je je rijbewijs proberen te halen. Het begint allemaal met het theorie-examen. Daarvoor moet je geslaagd zijn, wil je uiteindelijk voor je rijbewijs gaan. De theorie is bovendien een goede en verplichte voorbereiding voor je rijles.

Er bestaat een spreekwoord als: 'goedkoop is duurkoop'. Je kunt misschien wel ergens goedkope lessen krijgen, maar als dit betekent dat je dan tien meer lessen moet volgen om je rijbewijs te behalen, dan zijn die goedkope lessen uiteindelijk toch dure lessen geworden.
Bovendien, probeer te bedenken dat het in jouw belang is dat je zo snel mogelijk slaagt. Belangrijk hierbij is, dat je goede lessen krijgt. Want het kost allemaal al genoeg. Hoe korter het duurt, des te beter het voor jou is.
Jij zit in de auto om je rijbewijs te halen, dat kost je een heleboel centen. En als je zelf actief investeert in lessen, zul je zien dat deze investering je uiteindelijk toch nog wat centen gaat schelen.
In principe is een rijbewijs een betere uitgangspositie voor in de toekomst, als je moet gaan werken, op vakantie gaan, of noem maar op. Dus redenen genoeg om een goede rijschool te kiezen. Worden je lessen bijvoorbeeld door je ouders betaald, dan zit je er natuurlijk niet mee als het meer gaat kosten. Ga je voor leve de lol, dat kan ook, maar als je elke zaterdag hard moet werken om de benodigde euro's bij elkaar te sprokkelen, dan wil je best wel een paar lessen sneller klaar zijn. Niet dan? Als je dan je rijschool gevonden hebt, op grond van de door jou toegepaste criteria, probeer dan de volgende 'tactiek' toe te passen: probeer je lessen zo goed mogelijk voor te bereiden door van tevoren te vragen wat er in de volgende les behandeld gaat worden.
Zodat je die onderwerpen (op tijd!) in het theorieboek kunt opzoeken. Lesstof blijft nu eenmaal beter hangen als je tijdens het behandelen ervan zoiets hebt van 'dat heb ik volgens mij al eens gelezen of geleerd'. (bron: Leren.nl)
En ben je volgens de instructeur dan toe aan het rij-examen? Dan is het slim om lekker berekenend te zijn. De examenreserveringstermijn is het aantal weken vanaf de huidige week tot de eerste week met minimaal nog 5 procent beschikbare examenplekken. Op kortere termijn kan daarom nog slechts een beperkt aantal lege examenplekken beschikbaar zijn. De termijnen zijn continu in beweging, afhankelijk van de vraag. De ene dag kan de termijn op vier weken liggen en een dag later op drie of vijf weken. Om het beeld zo betrouwbaar mogelijk te maken, drukt het CBR de termijnen uit in weekgemiddelden. Je rijschool verzorgt de aanvraag van het praktijkexamen. Die kan daarbij rekening houden met de dagen waarop je geen examen kunt doen vanwege bijvoorbeeld schoolexamens of vakantie. Bij de meeste rijscholen kun je, in overleg met je instructeur, zelf het tijdstip van afrijden bepalen. (bron: cbr)