DELFT – Op het terrein van DSM wordt al sinds 1916 grondwater opgepompt en afgevoerd. Voortaan gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van Delft. Een meerderheid van de raad stemde hier donderdag mee in.

Als wordt gestopt met het oppompen van grondwater, dan zou dit schade aan de omgeving kunnen veroorzaken. Delft, het Hoogheemraadschap van Delfland, de Provincie Zuid-Holland en DSM hadden zich daarom verenigd in de 'Gemeenschappelijke Regeling Beheer Grondwaterontrekking Delft Noord'. DSM en de provincie waren echter al uit die regeling gestapt en ook Delfland trok zich op 1 januari 2016 terug. Dit betekent dat Delft de grondwaterinstallaties overneemt. Delfland tast hiervoor wel in de buidel: Het moet Delft nu een uittredingsvergoeding van 7,6 miljoen euro betalen. Zelf heeft Delft op de meerjarenbegroting al 14 miljoen euro opgenomen om in elk geval de komende twaalf jaar grondwater weg te pompen en de hoeveelheid in die tijd af te bouwen, om uiteindelijk langzaamaan te stoppen. Een me
Het extra geld van Delfland is prettig, maar critici vrezen dat Delft een nieuw hoofdpijndossier op haar schouders neemt. Want het oppompen van grondwater is prijzig en het is nog de vraag of het mogelijk is hier ooit helemaal mee te stoppen. En als dat al kan is het de vraag in hoeverre panden in de regio door verzakkingen schade oplopen.
Bewonersverenigingen uit de binnenstad hebben de politiek daarom al aangeschreven. Zij pleiten voor goed overleg, duidelijkheid, gedegen onderzoek, zorgplicht naar de burgers met aandacht voor de problemen aan hun huizen en tuinen. Zij wijzen erop dat de gemeente nu als eigenaar van de grondwateronttrekking aansprakelijk is voor schade. De belangenvereniging hopen dat het geld dat Delft nu krijgt wordt gebruikt voor het treffen van maatregelen en het opzetten van een organisatie.