Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Z.D.H. Mark de 1e

Marcel Boomkens (35) is dit seizoen Stadsprins van het Kabbelgat en gaat daarom door het leven als Zijne Doorluchtige Hoogheid Mark de 1e, Kabbelaar de 40e.

1. Waarom wil je in sporthal Kerkpolder worden gefotografeerd?
"Omdat het hier allemaal is begonnen. Hier ben ik tot Stadsprins benoemd en hebben we vorige week met een kleine duizend man een geweldige opwarmavond beleefd."

2. Wat betekent carnaval voor jou?
"Oorspronkelijk is het een feest van vier dagen uitleven voor het vasten. Dat uitleven gaat goed; het vasten wat minder. Voor mij is carnaval een uitlaatklep, al van jongs af aan. Ik ben vier dagen even niet aanspreekbaar. We leggen 's morgens een kaartje, gaan 's middags de stad in, uit eten en feesten 's avonds verder."

3. Doe je dat al van jongs af aan?
"Ja, het is bij ons echt een familiedingetje. Mijn vader en ooms zijn al prins geweest bij verenigingen; ik ben de eerste stadsprins. Als scholier ging ik 's zondags altijd mee de stad in en hoe ouder ik werd, hoe meer avonden ik meeging. Het is er met de paplepel ingegoten."

4. Hoe ben je prins geworden?
"Ik ben in april door Grootvorst Robin Steijger gevraagd of het me wat leek. Ik heb met mijn gezin overlegd en we vonden het een goed idee. Mijn ene zoon vond het geweldig, terwijl de ander iets minder enthousiast was. Het is natuurlijk sowieso een eer om gevraagd te worden. Daarnaast is het goede reclame voor mijn bedrijf."

5. Hoe waren de reacties?
"Velen waren verrast, maar vinden het vooral heel leuk. In mijn familie zijn de meesten vooral heel trots. Ik hoop te kunnen laten zien dat carnaval een feest voor iedereen is en dat je als Prins ook je feestje kunt vieren zoals je dat altijd al deed."

6. Heb je een favoriete Carnavalskraker?
"Bij ons in de familie is het Kikkerlied favoriet, maar tegenwoordig wordt er genoeg goede carnavalsmuziek gemaakt. Zelf heb ik ook een nummer opgenomen: 'Kabbelgat voor Iedereen'. Tijdens de carnaval zal het regelmatig in De Nieuwe Prins te horen zijn."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... Als ik de sleutel mag houden, zou ik Delft meer promoten en uitdragen. Daarnaast zou ik meer evenementen mogelijk maken in de binnenstad. Op zich zijn de regels prima, maar daar mag van mij ook weleens van worden afgeweken. Als bewoner kun je klagen, maar als je in de binnenstad gaat wonen, weet je nu eenmaal dat er weleens een feestje is."

8. Hoe vind je het dat carnaval terug lijkt te lopen in Delft?
"Ik denk dat we er wat positiever in moeten staan. Als je zegt dat het minder wordt, gebeurt dat waarschijnlijk ook. Carnaval moet worden gepromoot! We gaan op vrijdagmiddag dan ook langs vijf scholen om er een feestje te bouwen. Ik vind dat de gemeente ook mee mag helpen door bijvoorbeeld eens iets meer geluid toe te staan. Daarnaast zouden ook de scholen een week eerder vakantie kunnen hebben om meer jeugd te interesseren."

9. Heb jij als Stadsprins een boodschap?
"Zeker: iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je lid bent van een vereniging of niet, loop gewoon eens binnen. Daarnaast hoop ik dat er meer kroegen meedoen en dat de studenten wat meer van zich laten horen."

10. Waar kijk je het meest naar uit?
"Naar de vier dagen feest. Het zal best wat anders worden dan ik gewend ben doordat er leuke en minder leuke verplichtingen aan vast zitten. Carnaval is sowieso al iets waar ik het hele jaar naar uitkijk, nu maak ik het van een heel andere kant mee."