Les Chats Cadiens presenteert een eigen stijl accordeonblues. Links Henk de Kat, rechts Willem van Dullemen.
Les Chats Cadiens presenteert een eigen stijl accordeonblues. Links Henk de Kat, rechts Willem van Dullemen. Foto: Jesper Neeleman

Extra 'terugkeer-concert´ met Louisiana moerasblues

DELFT - De in Delft opgerichte band Les Chats Cadiens gaat een extra Louisiana-blues concert geven. De groep kondigde onlangs, na jaren van stilte, haar terugkeer aan.

Het eerste concert, op donderdag 31 maart, was binnen twee dagen uitverkocht. Gezien de grote belangstelling is nu een tweede optreden ingelast, op woensdagavond 13 april.
De basis is nog altijd zydeco, de 'vrolijke tak van de blues' uit de moerasdorpen in het Franstalige achterland van New Orleans. Grote voorbeeld is de Amerikaanse legende Clifton Chenier, de 'BB King op accordeon'. Maar inmiddels is er een verrassende inspiratiebron bijgekomen: Joseph Mazibuko, een accordeon-koning uit Zuid-Afrika. Met die nieuwe invloed erbij waaiert het zelf geschreven repertoir van Les Chats Cadiens nog breder uit dan voorheen: van zydeco-blues naar snelle texmex, van cajunwalsen naar nu ook diep Afrika, en van ruige swamprock naar meeslepende Louisiana-moerasballads als French Accordion Blue: het titelnummer van een inmiddels uitverkochte plaat, die bij uitkomen werd onderscheiden als 'Beste zydeco-CD van Europa'. Les Chats Cadiens bestaat uit vier man, maar ze klinken als vijf omdat bandleider/componist Henk de Kat via inbouwmicrofoons in zijn accordeon ook als bassist fungeert. De ritmische basis wordt gelegd door de eveneens uit Delft afkomstige Jeroen Elfferich, drumleraar aan muziekschool Rootz en de Vrije Akademie. Verder zijn twee mannen te horen die eveneens enkele keren speelden op het North Sea Jazz festival: bluesgitarist Willem van Dullemen en mondharmonica-grootmeester Hans de Vries. Tijdens de rentree van Les Chats Cadiens in het Rietveld Theater worden diverse gloednieuwe songs gepresenteerd. Kaarten voor de tweede avondvullende show zijn te koop via de website van het Rietveld Theater.