Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Carina Hilders

Carina Hilders is sinds 1 januari 2016 directievoorzitter van het Reinier de Graaf ziekenhuis . Hiermee is ze Jaap van den Heuvel opgevolgd, die deze functie sinds 2008 bekleedde.

1. Waarom wilde je in het nieuwe ziekenhuis worden gefotografeerd?
"Ik voel me sterk verbonden met deze plek. Sinds 2002 werk ik hier al. Eerst alleen als gynaecoloog en later ook als voorzitter van het Bestuur Medische Staf en directeur medische zaken van Reinier de Graaf. Sinds 1 januari ben ik directievoorzitter."

2. Waarom koos je voor gynaecologie?
"Het is een heel bijzonder vak waarin verschillende aspecten van de zorg samenkomen. Daarbij is het een heel dynamisch vak, waarin je altijd actief moet zijn. Ten slotte is het meemaken van een geboorte elke keer weer uniek en vreugdevol."

3. Gaat uw nieuwe functie niet ten koste van dat soort contact?
"Zeker niet. Patiëntenzorg staat hoog in het vaandel. Daarom vind ik het belangrijk om op de werkvloer te komen en onderhoud ik veel contacten met patiënten. Wat dat aangaat is een ziekenhuis een bijzonder bedrijf. Enerzijds gaat het om keiharde bedrijfsvoering, anderzijds om ethische zorgvraagstukken. Ik vind het mooi om in deze baan die twee domeinen te combineren."

4. Hoe zijn de eerste maanden bevallen?
"Super, er speelt ontzettend veel, maar alles is even leuk. Ik loop al even mee, maar ben alsnog verrast door het enthousiasme en de energie van iedereen die hier werkt. Ik krijg daar energie van en ik denk dat ik hen energie kan teruggeven."

5. Wat is je uitdaging?
"We zijn afgelopen jaar naar dit prachtige gebouw gegaan. We nemen de tijd om te wennen aan nieuwe zorgprocessen en het gebouw zelf. Dit jaar is het de uitdaging om de zorg nog beter te kunnen leveren."

6. Wat zijn je speerpunten?
"Wij staan voor kwaliteit en veiligheid: de beste zorg leveren op een veilige manier. Een ander punt is de gastvrijheid. Dat zie je aan het gebouw en de duurzame manier waarop het gebouwd is. Daarnaast is doelmatigheid van belang: we moeten ook op termijn de zorg betaalbaar houden."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik inzetten op gezondheid en gedrag. Ik denk dat het fantastisch is om je met elkaar verantwoordelijk te blijven voelen voor de zorg en dan met name voor de toegankelijkheid ervan voor iedereen."

8. Op welke manier is dat te bereiken?
"Als ziekenhuis gaan we onze verantwoordelijkheid nemen in onze omgeving en de mensen die daar wonen. Daarbij zoeken we samenwerking met andere partijen. Verbinding tussen bedrijfsleven, zorg en de wetenschap is steeds belangrijker om elkaars talenten te benutten."

9. Hoe zet jij je daarvoor in?
"Ik ben één dag in de week bijzonder hoogleraar Medisch Management en Leiderschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoek dat daar plaatsvindt kunnen we in Reinier de Graaf wetenschappelijk onderbouwen. Ook kunnen we technische zorginnovaties hier testen. Daarbij werken we samen met de TU Delft."

10. Hoe zie je het Reinier de Graaf Gasthuis in 2026?
"We zitten natuurlijk in hetzelfde gebouw en ik denk met heel veel dezelfde mensen, want de werknemers hebben het Reinier-DNA. Ik denk dat we waanzinnige stappen hebben gezet in innovaties, zowel in de dagelijkse gang van zaken als in het grotere geheel. Daarbij zal met name de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt worden gebracht, zodat bijvoorbeeld de oudere patiënten thuis kunnen worden behandeld. Zo komen ze niet onnodig in het ziekenhuis terecht."