Delft on Stage vindt aanstaande dinsdag weer plaats, dit keer in Sporthal Buitenhof. Schooldirecteur Nico Vesseur vindt het belangrijk dat Delft on Stage er is.
Delft on Stage vindt aanstaande dinsdag weer plaats, dit keer in Sporthal Buitenhof. Schooldirecteur Nico Vesseur vindt het belangrijk dat Delft on Stage er is. Foto: Jesper Neeleman

'Kiezen doe je niet zomaar, daar moet je wel iets voor doen'

DELFT - De kracht van Delft On Stage is dat het project breed gedragen wordt. De gemeente, deelnemende bedrijven én de Delftse scholen voor voortgezet onderwijs werken samen met hetzelfde doel voor ogen: dat vmbo leerlingen een goede beroepskeuze kunnen maken.

Door: Esdor van Elten

"Samenwerken is de kracht van On Stage", zegt Jan Vesseur. Hij is nu vier jaar directeur van het Grotius College locatie Juniusstraat en zit ruim 30 jaar in het onderwijs, onder meer als docent en decaan. Bij de eerste editie van Delft on Stage werkte hij als teamleider mee. Vervolgens vertrok hij naar een school buiten Delft, waardoor hij On Stage uit het oog verloor. "Toen ik na vier jaar terug kwam in Delft, was ik verrast dat het nog bestond." Verrast, maar ook blij, want volgens Vesseur is Delft On Stage 'een prima initiatief'. "Het is de combinatie van de voorbereiding op school, de kennismaking met het beroepenveld, en de Doe Dag dat het concept zo sterk maakt." Vesseur is er van overtuigd dat Delft on Stage voorziet in een grote behoefte: "Kiezen doe je niet zomaar, daar moet je wel iets voor doen. Weten wat je wilt en ook wat je niet wilt werkt motiverend en dat leidt weer tot betere schoolprestaties." Dus ook als een leerling tijdens On Stage ontdekt dat een beroep toch niets voor hem of haar is, vindt Vesseur dat positief.
Deelnemende scholen zoals het Grotius College investeren behoorlijk in Delft on Stage. "Allereerst dragen we financieel bij", legt Vesseur uit. "Daarnaast steken we veel tijd en menskracht in de voorbereiding, de begeleiding en het natraject." Beroepskeuze is sowieso een belangrijk onderdeel in het onderwijsprogramma, benadrukt Vesseur. "Het mooie van On Stage is dat het daardoor ook concreet wordt en context krijgt. De leerlingen zien en beleven echt waar het om gaat." Dat wordt gewaardeerd door de leerlingen zelf: "Vaak vinden ze On Stage wel spannend, maar doen ze enthousiast mee." Na afloop van de Doe Dag volgt een evaluatie. Al de inspanningen van de school zouden tevergeefs zijn als ook de andere partners van Delft On Stage er niet zouden zijn. "De samenwerking tussen politiek, bedrijfsleven en onderwijs is de kracht van On Stage", meent Vesseur. "Grote dank dus aan het bedrijfsleven dat bereid is hier ook tijd, en dus geld in te investeren. We merken de laatste jaren dat de Delftse scholen en het bedrijfsleven echt naar elkaar toegroeien." Toch heeft Vesseur nog wel wat wensen op zijn lijstje staan. "Ik zou de contacten tussen school en bedrijfsleven graag uitgebreid zien: meer beroepsbeoefenaren op school voor presentaties en gastlessen, of bijvoorbeeld meerdere Doe Dagen door het jaar heen." Ook voor de politiek heeft hij een boodschap: Als ik de wethouder een advies mag geven: stop met de jaarlijkse discussie over de financiering en geef On Stage een definitieve plek." Daarnaast ziet Vesseur On Stage graag uitgebreid naar HAVO en VWO. "Ook voor die leerlingen is kiezen moeilijk. Je zou in de onderbouw meer aandacht kunnen geven aan de beroepen, en in de bovenbouw meer aan vervolgopleidingen."