Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

ERIK BEVAART

Erik Bevaart (56) is voorzitter en mede-oprichter van de stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp, waarmee hij zich inzet voor meer Cultuur in de gemeente.

1. Waarom wilde je bij 'de scheve toren' worden gefotografeerd?
"Omdat dit een stukje cultureel erfgoed is dat door particulier initiatief is ontstaan. 'De scheve toren' is op 20 april 1940 omgevallen en dankzij de inspanningen van toenmalig burgemeester John de Prieëlle en Pijnackernaar Jan Wenteler begin deze eeuw opnieuw gebouwd."

2. Wat doet de stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp?
"Het is een initiatief van Sjaak Oudshoorn en mij. Sinds 2013 zet de stichting zich in om nieuwe initiatieven op cultureel gebied te ondersteunen. Zo hebben we even na onze oprichting een boekje over twaalfeneenhalf jaar Pijnacker-Nootdorp uitgebracht en richten we ons onder meer op exposities."

3. Waar komt die interesse in cultuur vandaan?
"Van verschillende kanten. Ik kreeg het van mijn ouders mee en daarnaast was mijn oom, Ben Horsthuis, een buitengewoon productief illustrator. Hij heeft minstens twaalfhonderd boeken geïllustreerd. Mijn interesse in muziek ontstond toen ik als jongetje van negen singletjes van mijn broer en zus kreeg."

4. Doe je nog wat met muziek?
"Ik heb in een bandje 'Old Cocks on the Block' met onder andere Marcel Mulhuijsen gespeeld. Daarnaast heb ik twee boeken uitgegeven. Het eerste is een geschiedenis van vijftig jaar popmuziek bekeken vanuit originele invalshoeken, het andere boek gaat over beleving van memorabele concerten."

5. Voor wat voor invalshoeken heb je gekozen?
"Vaak zie je dat er chronologisch of op muziekstijl geschreven wordt. Ik heb gekozen voor invalshoeken als de band met Nederland, blunders of Nederlanders in het buitenland. Het boek heet '50 jaar Pophistorie: blunders, jatwerk en frustratie'."

6. Hoe staat Pijnacker-Nootdorp er op cultureel gebied voor?
"Er wordt aardig wat georganiseerd. Je hebt ieder jaar de Oranjefeesten en de 12 inch-race als grote evenementen en ook hebben we met De Verbeelding een culturele manifestatie. Bovendien heb je particuliere initiatieven, zoals van De Guyter die regelmatig een bekende DJ boekt. Ten slotte zijn er prachtige openbare kunstobjecten van onder andere Adriaan Bruggeman en Renée de Clou."
7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
"... zou ik een museum met cultureel erfgoed maken. De gemeente heeft nog zoveel prachtige objecten die er in de opslag niet mooier op worden. Ik zou deze in een museum laten. Ook voor Delft heb ik zo mijn ideeën."

8. Wat dan?
"Er wordt gesproken over Het Jaar van Vermeer, maar ik heb er tot nu toe nog weinig van gemerkt. Neem een voorbeeld aan Den Bosch dat echt een indrukwekkend programma rondom Jeroen Bosch heeft samengesteld: maak er iets van!"

9. Wat wil je met Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp bereiken?
"We willen de kunst die in het dorp wordt gemaakt onder de aandacht brengen. Het historisch genootschap Oud-Pijnacker heeft prachtige exposities maar wij willen meer. Zo opent op 12 maart de expositie 'Natuur in de Regio' in Het Witte Huis. Hiervoor hebben we Pia Legerstee, Liesbeth Bergen en Gerard Nijboer gevraagd natuurfoto's te maken."

10. Doe je zelf ook iets met de camera?
"Samen met Wim Meijer maak ik ouwelullenfilmpjes voor Feelgood TV. Hiermee portretteren we bijzondere Pijnackernaren en dat wisselen we af met archiefmateriaal dat Wim heeft. De filmpjes zijn soms wat langdradig, maar worden wel gewaardeerd."