David studeert in Delft en woont in een Stumasshuis, waar hij bij allerlei verschillende zaken wordt begeleid door Myrto.
David studeert in Delft en woont in een Stumasshuis, waar hij bij allerlei verschillende zaken wordt begeleid door Myrto. Foto: Helga Favier

Studenten met autisme hebben eigen huis

DELFT - Studenten met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) staan voor extra uitdagingen omdat ze informatie op een andere manier verwerken dan gebruikelijk. Een studie volgen, kamer op orde houden, sociale contacten leggen, het vraagt soms veel.

Door: Helga Favier

In een Stumasshuis (studenten met ASS) krijgen ze extra begeleiding om vervolgens zo zelfstandig mogelijk te functioneren. In Delft zijn op dit moment drie van dergelijke huizen.
Half open deuren verraden sommige wat rommelige studentenkamers, een stapel afwas in de keuken wacht op een schoonmaakbui en achter een grote keukentafel werkt een groep van vier studenten geconcentreerd achter hun laptops. Stumass Delft 1, met plaats voor tien bewoners, is op het eerste gezicht een studentenhuis als elk ander. Het ligt tussen de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland aan de Rotterdamseweg. "Lekker makkelijk", vindt de 24-jarige David. "Als ik mijn ID kaart ben vergeten voor een tentamen, kan ik hem snel ophalen."

Vast
Vijf jaar geleden kwam David naar Delft en hij is nu aan het einde van zijn studie toegepaste wiskunde aan de Haagsche Hogeschool. Bij een eerdere studie psychologie in Maastricht liep hij vast. "Het was daar heel lastig om te weten waar ik moest zijn en wat ik moest doen." Maar in het Delftse Stumasshuis kreeg hij begeleiding om zelf meer overzicht te krijgen bij een taak. "Ik moet bepalen waar ik moet beginnen en daarna welke stappen ik daarvoor moet doorlopen. Anders loopt alles door elkaar."
Begeleidster Myrto vult aan: "Iedere student bepaalt zijn of haar eigen plan en wij denken mee. Doordeweeks is er van 08.00 uur tot 22.00 uur begeleiding aanwezig waar de jongeren altijd bij terecht kunnen. Het kan hulp bij koken zijn, meegaan naar de studie, contact houden met studiebegeleiders of stimuleren om zelf een gesprek te starten. Ik vind het mooi om te zien hoe de studenten zich ontwikkelen. Sommigen zijn in het verleden gepest, voelden zich anders, wisten moeilijk vriendschap te sluiten of voelden zich te beschermd door hun ouders. Hier doen de studenten juist veel samen en er ontstaan hechte vriendschappen."
David knikt. "We bezoeken de bioscoop, houden spelletjesavonden en gaan samen op vakantie. Ik vind het bijzonder dat ik nu ook anderen heb ontmoet die er net als ik op los kunnen associƫren. Wij kunnen elkaar prima volgen. Voor de begeleiders is dat soms wat lastiger." David vindt het jammer dat autisme vaak als probleem wordt gezien. "Ieder mens heeft talenten en ik heb soms ook weer voordelen ten opzichte van andere mensen. Als ik een duidelijk plan heb bijvoorbeeld, kan ik daar heel gefocust voor gaan."
Nog even en zijn studie is officieel beƫindigd. David denkt dat hij straks zelfstandig kan wonen. Maar voordat hij gaat solliciteren als bedrijfswiskundige wil hij eerst als au pair aan de slag in Zwitserland of Spanje. "Ik vind kinderen heel leuk, ze zijn zo creatief. Ik heb gemerkt dat ik het plezierig vind om ze op mijn eigen associatieve manier te helpen om zelf nieuwe dingen te leren."