De 96-jarige en oudste bewoner van Pieters Kamerhuis, Mevrouw Wiegman-Holleman, knipt het lint door en opent de mini-Jumbo. Reden voor Jeroen de Bruin (links) en jongste bewoner Danny de Ruijter (centraal) te applaudisseren. (foto: Jesper Neeleman)
De 96-jarige en oudste bewoner van Pieters Kamerhuis, Mevrouw Wiegman-Holleman, knipt het lint door en opent de mini-Jumbo. Reden voor Jeroen de Bruin (links) en jongste bewoner Danny de Ruijter (centraal) te applaudisseren. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

Gloednieuwe Jumbo voor oude Delftenaren

DELFT – Delft is een supermarktje rijker. In Pieters Kamerhuis opende Jumbo Buitenhof dinsdagmorgen een winkel voor de bewoners van het voormalige Delfshove.

De opening trok veel bezoekers. Meteen nadat één van de bewoners het lint doorknipte, stroomden de ouderen met rollators het winkeltje binnen. En werden meteen aan de lopende band boodschappen afgerekend en bosjes bloemen en bonbons in ontvangst genomen.
Pieters Kamerhuis is een nieuwe woonvorm, waarin oudere Delftenaren zelfstandiger leven en meer contact hebben met jongere stadsgenoten. Zodoende komen kinderen van Kinderopvang BAM er bijvoorbeeld twee keer per week knutselen met bewoners. Jeroen de Bruin van Jumbo Buitenhof raakte op het schoolplein eens in gesprek met Romany van BAM. Zij vertelde De Bruin dat bewoners wel een winkeltje voor dagelijks producten zouden willen. "Vervolgens heb ik de projectmanager van Pieter van Foreest hierover gebeld, zij was meteen positief", vertelt De Bruin. Het zou perfect passen binnen het vernieuwende concept van Pieters Kamerhuis. Jeroen de Bruin ging vervolgens in gesprek met zijn enige Jumbo-collega die ook een mini-Jumbo in een ouderencomplex runt, in Prinsenbeek.
Jeroen de Bruin beseft dat hij niet rijk zal worden van z'n nieuwe supermarkt. Sterker nog: het gaat vooral geld kosten. "Je moet zoiets dan ook niet voor extra omzet doen. Ik zie het als een uitgelezen kans om het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk te brengen. Je kan ook goede doelen steunen, maar ik vind het mooier om als supermarkt iets te doen voor ouderen, die steeds meer op zichzelf zijn aangewezen." Bewoners kunnen zes dagen per week in de winkel - die wordt gerund door vrijwilligers - terecht voor ongeveer 350 producten. Producten die niet in de schappen liggen, kunnen worden besteld.