Architectuur volgens 'de Nieuwe Delftse School'.
Architectuur volgens 'de Nieuwe Delftse School'. Foto:

Het oude Delft 'proef' je duidelijk in de Schoemaker Plantage

DELFT - Ook zo gecharmeerd van de oude stad? En trekt de behoefte aan rust en ruimte net zo hard aan je? Herkenbaar. Er zijn momenten in het leven dat je het best gedijt als je van 'twee walletjes snoept'.

Goed nieuws. Op het voormalige TNO-terrein in Delft wordt een nieuwe buurt gebouwd, waar je het oude Delft duidelijk proeft in architectuur en opzet. Ook is er in Schoemaker Plantage groen in de vorm van een groot park én je woont hier op tien minuten fietsen van het levendige centrum. Nu kunnen we wel zeggen dat de opzet en de architectuur van Schoemaker Plantage het gevoel van het oude Delft oproept, maar liever wordt bewijs geleverd door de architect het hemd van het lijf te vragen. Enthousiast werkt architect Thomas Bedaux mee. "Vreewijk in Rotterdam en de wijk Agnetapark in Delft hebben ons geïnspireerd. Vervolgens hebben we de Delftse School geanalyseerd. Dat leidde tot wat wij noemen de Nieuwe Delftse School. Een vrije interpretatie van de stroming die gekenmerkt wordt door een combinatie van de spreekwoordelijke eenvoud, met variatie en speelsheid. Hoekhuizen die wat hoger zijn, in hoogte verspringende daken en goten, verschillende schoorstenen en afwijkende gevels. In Schoemaker Plantage zie je nooit tien dezelfde huizen naast elkaar. Speelse variatie is het devies." De Delftse School is een architectuurstroming die vanaf de jaren twintig tot halverwege de jaren vijftig populair was. "De Delftse School ontstond in een tijd dat er crisis was", legt Thomas uit. "Ambacht was relatief goedkoop, maar materiaal was schaars en daardoor kostbaar. Daarom werd er veel gebruikgemaakt van bakstenen en is de uitstraling vrij ingetogen. Andere kenmerken zijn hoge schoorstenen en steile daken." In de Schoemaker Plantage komen twee buurtjes: de Klinkerbuurt en de Grasbuurt. Vanuit het park lopen de graswegen de Grasbuurt in en de klinkerwegen de Klinkerbuurt in. Er komen huizen langs het park en overal zijn dwarsstraten. Thomas: "Alle huizen in de buurt krijgen ruime tuinen. Toch heeft de Klinkerbuurt straks veel weg van een ouderwetse binnenstad, met kleine straatjes en pleintjes, en met huizen die met een Delftse stoep aan de straten staan. De Grasbuurt krijgt een andere sfeer; daar krijgen de huizen een voortuin. Centraal in de wijk komt een park. Het mooie van de huizen die wij ontwerpen is dat je vanuit bijna elke hoek zicht hebt op dat park."

Thomas Bedaux: "In Schoemaker Plantage zit je straks op een steenworp afstand van het historische centrum van Delft, er is volop groen in de omgeving én je kunt kiezen voor een huis met een grote tuin. Dat zorgt er allemaal voor dat dit straks een mooie plek is om te wonen."
Kijk op www.schoemakerplantage.nl, like via facebook/schoemakerplantage of kom a.s. zaterdag 20 februari naar de Voorproefdag in de Schoemakerloods (via de Schoemakerstraat 97K).