n Vervolg van de voorpagina

Harpe heeft daarover goed nieuws voor bootbezitters, onder wie de Delftse Watersport Vereniging, die bang was voor een te lage brug: "Besloten is die brug 15 centimeter hoger te maken dan eerst het plan was, zodat de doorvaarthoogte 180 centimeter wordt."
Voor het verkeer tussen Prinses Beatrixlaan en Jaagpad , dat nu nog gebruikt maakt van de onbewaakte overgang, komt er onder het verdubbelde spoor een auto- en fietstunnel. Die ligt dan 250 meter verder van Delft, in het verlengde van de nu deels al aangelegde nieuwe weg achter tuincentrum Groenrijk 't Haantje.
Het besluit van de staatssecretaris tot spoorverdubbeling in Delft is één van de laatste fases van een eind vorige eeuw bedacht openbaar-vervoerplan voor westelijk Nederland: het hele stuk tussen Amsterdam en Rotterdam viersporig, met twee lijnen voor snelle treinen en daarnaast twee sporen voor sprinters die om de haverklap op elk station komen voorrijden. Reizen per trein verloopt dan veel vlotter in de Randstad, en dat maakt wonen en werken aantrekkelijker rond elk station, ook nabij de kleinere haltes.
Voor uitvoering van dit concept was het noodzakelijk om het viaduct in Delft af te breken. Dat stond in de weg als een onmogelijke flessenhals voor meer treinverkeer. Als de nu aangekondigde verdubbeling Rijswijk-Delft in 2023 af is, resteert nog één probleem: het traject tussen Delft Zuid en Schiedam. Ook dat is nog tweesporig. Het toenemend aantal stop- en snelle treinen moet zich daar dus straks overheen zien te wurmen, en daar komen de vrachttreinen nog bij. Maar geld voor spoorverdubbeling ook hier heeft staatssecretaris Dijksma niet.
"Met optimaliseren van het seinsysteem is dat daar ook niet nodig", aldus haar woordvoerder deze week tegen Delft op Zondag. Bij wethouder Harpe klinkt twijfel. "Er is mij gezegd dat dit moet kunnen, met hulp van slimme seinen en moderne wissels. Maar het lijkt mij duidelijk: voor verbreding van dit allerlaatste stuk tweesporigheid moet in de nabije toekomst toch ook nog rijksgeld beschikbaar komen."
Hoe dan ook, de wethouder verwacht dat de concrete aanleg van de spoorverdubbeling in Delft in 2018 gaat beginnen. Van het werk zal in de tunnel niet bar veel te merken zijn. Rond station Delft Zuid (Harpe: 'die naam willen we veranderen, we weten alleen nog niet waarin') staat echter het nodige te gebeuren. Het huidige stationnetje wordt eens zo breed, er komt een fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor (met vier liften) voor makkelijker perron-entree vanaf twee kanten, er zijn plannen voor een snellere fietsroute naar de TU-wijk, en: de gemeente ziet dankzij het straks aantrekkelijke stap-maar-in dienstrooster van de NS nu brood in veel meer – en ook hoge – woningbouw rond dit vernieuwde station.