Wethouder Lennart Harpe op perron 2 van station Delft Centraal, met rechts het ‘tussenschot’ waarachter het nu nog loze  tunneldeel ligt waarin het nieuwe dubbelspoor met de perrons 3 en 4 komen. (foto: Henk de Kat)
Wethouder Lennart Harpe op perron 2 van station Delft Centraal, met rechts het ‘tussenschot’ waarachter het nu nog loze tunneldeel ligt waarin het nieuwe dubbelspoor met de perrons 3 en 4 komen. (foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

Straks om haverklap een trein op Delftse stations

DELFT - Vanaf het jaar 2023 hoef je op de twee Delftse stations (Centraal en Zuid) hooguit tien minuten te wachten op een trein. Dat is te danken aan verdubbeling van het railspoor door de stad, waartoe de regering deze week heeft besloten.

Door: Henk de Kat

Het hele traject door Delft wordt uitgebreid van twee- naar viersporig. En dat geldt ook voor het stuk naar Rijswijk. Deze operatie moet over zes jaar zijn voltooid. De kosten worden pas volgende Prinsjesdag duidelijk, maar volgens de woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma zal het om 'enige honderden miljoenen euro's' gaan. "Dan hoef je nooit meer te kijken hoe laat je trein vertrekt", zo reageert een verheugde wethouder Lennart Harpe (VVD, verkeer). "Op Delft Zuid kun je dan om de tien minuten in een sprinter stappen – in beide richtingen. Op Delft Centraal zal zelfs veertien keer per uur een trein stoppen, naar beide kanten: zes sprinters, plus acht Intercity- en sneltreinen."
De spoorverdubbeling gebeurt in Delft grotendeels ondergrond, in de 2300 meter lange Willem van Oranje-tunnel. Daar rijden sinds februari vorig jaar al treinen, over twee sporen in één tunnelbuis. Met vooruitziende blik werd bij de start van het tunnelproject in 2009 echter ook besloten tot gelijktijdige aanleg van een tweede tunnelbuis. Dat gebeurde in 'ruwbouw', want voor de inrichting had het rijk destijds nog geen geld. Dankzij het deze week genomen regeringsbesluit kunnen nu ook in dat nog loze tunneldeel rails en leidingen worden aangelegd voor extra heen-en-weer treinverkeer, met daarbij nieuwe perrons 3 en 4 ter hoogte van station Delft Centraal.
Ook het bovengrondse stuk tussen Delft en Rijswijk wordt viersporig. De onbewaakte spoorwegovergang aan 't Haantje verdwijnt. Op dit punt komt een parkeer- en reparatieplaats voor treinmaterieel, plus een nieuwe, bredere spoorbrug over het water langs 't Haantje (Kerstanjewetering).

n Vervolg op pagina 3