De gemeenteraadszaal die geen gemeenteraadszaal werd, wordt maandagmiddag gebruikt door een clubje ambtenaren voor een overleg. (foto: Jesper Neeleman)
De gemeenteraadszaal die geen gemeenteraadszaal werd, wordt maandagmiddag gebruikt door een clubje ambtenaren voor een overleg. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Door het Stadskantoor, langs briefjes, schermen, patio's en kantoren

DELFT – Het nieuwe Stadskantoor is naar verwachting in mei 2017 helemaal gereed. De pers mocht maandag alvast een kijkje nemen. Delft op Zondag was erbij.

Door: Jesper Neeleman

Niemand minder dan verantwoordelijk wethouder Lennart Harpe leidt de rondleiding. Maar niet voordat we zijn voorzien van hesjes, helmpjes en instructies om wel bij elkaar te blijven. We zien de ontvangsthal met publieksbalie, aan de kant van de Coenderstraat. De contouren worden al zichtbaar. De eerste stukjes Delft blauw zijn al met mozaïek op de pilaren gemaakt. Verder heeft de ruimte nog een hoog gipsplaat- en houtwerk gehalte. Het duurt niet lang voor de eerste vraag over de grootte van het gebouw wordt gesteld. "Het gebouw is ontworpen voor een organisatie die groter is dan er uiteindelijk zal komen te werken", antwoordt Harpe. Hoe groot die organisatie op het moment van opening exact zal zijn, weet de gemeente nog niet. "In het tweede kwartaal van 2017 maken we de balans op en kijken we hoeveel ruimte over is."
We passeren een briefje waarop bouwvakkers wordt verzocht hun schoenen uit te kloppen. 'Houdt de opgeleverde fase Schoon!', luidt het verzoek van Bouwteam BAM. We pakken de trap naar boven en komen langs één van de patio's. Die zorgen voor extra lichtinval. "We hebben open patio's en we hebben gesloten patio's", krijgen we uitgelegd. Later geeft wethouder Lennart Harpe uitleg over een stoel. "Het meeste meubilair is gerefurbished door Werkse!", vertelt hij. We lopen langs een keukentje, waar op de koelkast een briefje hangt dat deze vandaag wordt schoongemaakt. 'Graag spullen opruimen', staat er ook bij. Verderop meer moderne communicatiemiddelen: een groot beeldscherm met een plattegrond van de verdieping. De groene ruimtes zijn momenteel bezet, de rode ruimtes zijn niet bezet, geel betekent 'waarschijnlijk bezet'.
Het volgende onderdeel van de rondleiding is een bijzondere. Toen de plannen voor het nieuwe Stadskantoor werden gesmeed, besloot de toenmalige raad dat er een grote ruimte moest komen waar in de toekomst mogelijk gemeenteraadsvergaderingen konen worden gehouden. Die kwam er. Afgelopen jaar vond een meerderheid van de huidige raad echter dat er geen aanleiding is de gemeenteraadsvergaderingen te verhuizen van het oude stadhuis naar het nieuwe Stadskantoor. Dus zit er maandag een clubje ambtenaren aan een kleine tafel in een grote ruimte te vergaderen.
In de bestuursvleugel is het drukker. Wethouders hebben er geen vaste kantoren, legt Harpe uit. "We zijn de prefered-users. Als we er niet zijn mogen anderen die ruimtes gebruiken." We komen bij de kamer van burgemeester Marja van Bijsterveldt, wiens 100 dagen durende kennismaking met Delftenaren een dag eerder is geëindigd. Ze heeft de tafel in haar kantoor verschoven om de Oude Kerk beter te kunnen bewonderen. "Het is zo'n mooi plaatje", zegt ze. Henk de Kat, vandaag ook aanwezig, wijst op de stapels papieren op haar bureau. "Er is ons net verteld dat hier minder papier wordt gebruikt", grapt hij. "Ik heb me voorgenomen het voor de Kerst nog op te ruimen", verontschuldigt Van Bijsterveldt zich.
De middag eindigt met een uitleg over de newsroom. Want waar de gemeente vroeger alleen berichten in de kranten hoefde te volgen om te weten wat er speelde, maken 40.000 Delftenaren vandaag de dag dagelijks gebruik van Facebook. Ze hebben meningen, maken constateringen en schrijven zich hierover drie slagen in de rondte. Voor de gemeente Delft een welkome bron van informatie."Berichten op Facebook hebben tegenwoordig soms meer effect dan berichten in kranten. Daar moeten we ons als gemeente op aanpassen", zegt Barry Raymakers, regisseur communicatie. Dus heeft de gemeente tegenwoordig zo'n newsroom: een plek waar wordt gekeken wat in de stad speelt en daarop wordt gereageerd.
Zie voor meer foto's van de rondleiding door het stadhuis de website www.delftopzondag.nl.