Op een lantaarnpaal aan de Oude Kerkstraat hangt een pamflet van de eigenaren van Loyd, een kat die in de nacht van donderdag 10 november aan het Noordeinde verdween. Sindsdien ontbreekt elk spoor. (foto: Jesper Neeleman)
Op een lantaarnpaal aan de Oude Kerkstraat hangt een pamflet van de eigenaren van Loyd, een kat die in de nacht van donderdag 10 november aan het Noordeinde verdween. Sindsdien ontbreekt elk spoor. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

'Dit is echt heel zielig'

DELFT – Pure pech of een kattenhater? Velen vragen zich af hoe het kan dat zoveel katten rond de Bagijnhof verdwijnen. De teller staat al op vijftien, waarvan er inmiddels vier uit de gracht zijn gevist. Dood.

Katten verdwijnen wel vaker, maar niet op zo'n grote schaal en in zo'n klein gebied. Ook de Dierenpolitie en Politiebureau Delft nemen het probleem serieus. De politie plaatste afgelopen week op Facebook een oproep waarin zij vraagt om informatie te melden. Kattenbezitters in de binnenstad wordt geadviseerd hun dieren 's nachts binnen te houden.
Voor binnenstadbewoonster Helga Favier, tevens redacteur van deze krant, kwam die oproep te laat. Haar kat Ielie werd 13 november dood aangetroffen in een gracht vlakbij het Bagijnhof. "Toen gingen er al verhalen over een kattenbeul", weet ze nog. "Maar ik geloofde dat toen niet. Ik ga niet meteen rare verhalen geloven."
Het gebeurt vaker dat katten verdwijnen. En niet zelden verdronken er katten in de Delftse grachten. "Maar het alarmerende is wel dat er zoveel katten rond het Bagijnhof zijn verdwenen, waarvan er nu dus al vier dood gevonden zijn." Helga Favier hoopt niet dat de vermoedens, dat een dierenbeul de katten in het water heeft gegooid, waar zijn. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat kan doen", zegt ze. "Wat sowieso erg naar is, is dat je aan de nageltjes kon zien dat Iellie echt heeft gevochten om uit het water te kunnen komen. Echt heel zielig." Ze pleit ervoor dat er meer touwen langs de Delftse grachten komen, zoals die nu al langs de gracht van de Lange Geer hangen. "Waarom hangen die touwen er nog niet overal? Het zou een goede oplossing zijn, want er vallen vaker katten in het water."