Chris Oomen staat dit jaar op plek 33.
Chris Oomen staat dit jaar op plek 33. Foto:

Rijke Delftenaren weer 'iets' rijker

DELFT – Zakenblad Quote bracht vorige week weer een nieuwe lijst uit met daarop de rijkste Nederlanders. Wederom vinden we de namen van enkele Delftenaren terug op deze lijst.

Die lijst telt dit keer - vanwege het 20-jarig jubileum - geen vijfhonderd, maar duizend namen. De gebroeders Joop en Henk Roodenburg voeren dit keer níet namens Delft de lijst aan. Dat is dit keer Chris Oomen, vooral bekend als bestuursvoorzitter van DSW zorgverzekeraar en zijn uitgesproken mening over het zorgstelsel. Quote is om die reden fan van Oomen, schrijft het blad. Chris Oomen werd afgelopen jaar weer 'ietsje' rijker. Hij zag zijn vermogen volgens Quote met 45,6 procent stijgen tot 495 miljoen. Hij dankt zijn groeiende vermogen overigens niet aan zijn baan bij DSW, maar omdat hij oprichter en aandeelhouder is van beurshandelaar Optiver. Oomen steeg afgelopen jaar van plek 52 naar plek 33.
Tweede Delftenaar in de top 1000 verdiende zijn vermogen eveneens bij Optiver: Ruud Vlek. Hij kwam als oprichter en aandeelhouder van Optiver op vrijwel dezelfde manier aan zijn bankrekening als Chris Oomen. En de rekening werd afgelopen jaar volgens Quote weer wat voller. Vlek zag zijn vermogen met 35,9 procent stijgen tot een totaal van 435 miljoen euro.
En de gebroeders Joop en Henk en Roodenburg dan? Die prijken dit jaar dus een keer níet bovenaan de Delftse lijst der rijken. Ze kregen namelijk een flinke financiële tegenvaller te verduren, die volgens Quote zo'n 105 miljoen (!) euro bedraagt. Dit vanwege het feit dat de nettowinst van hun bedrijf dat kranen en installaties voor de olie en offshore-industrie flink kelderde. Ze hoeven echter niet in armoede verder te leven, want volgens Quote zijn de broers nog altijd goed voor een vermogen van 405 miljoen euro.
Wim Zegwaard, woonachtig op de grens van Delft en Rijswijk, laat zich volgens Quote niet graag in z'n portemonnee kijken. Hij oppert het blad om hem maar stabiel te houden. 'Of ik dan niks verdien? Jawel, maar het leven kost ook geld, he', laat hij Quote vanuit Zuid-Frankrijk weten. En omdat Quote het niet he-le-maal gelooft, waarderen ze hem voorzichtig op, met 5 procent. En dus goed voor 105 euro en een 219de plek op de lijst. Omdat Quote geen top 500 maar een top 1000 heeft, treffen we een stuk verderop nog een in Delft bekende naam. Of beter gezegd: bekende namen. De gebroeders Frans, Rob en Ruud van der Lee, van het Delftse transportbedrijf Van der Lee. Volgens Quote hebben de broers een vermogen van 45 miljoen euro, waarmee ze op plek 602 staan.

Nieuw in de Quote 500: de gebroeders Van der Lee.
Joop Roodenburg, met broer Henk op plek 43.