Jan Vayne kijkt naar Kerstconcert in Delft. 'Delft is een mooie oude stad en de Oude Kerk leent zich perfect voor een kerstconcert', zegt hij.
Jan Vayne kijkt naar Kerstconcert in Delft. 'Delft is een mooie oude stad en de Oude Kerk leent zich perfect voor een kerstconcert', zegt hij. Foto: Koos Bommelé

Jan Vayne wil tijdens Kerstconcert in Delft 'gewoon lekker muziek maken'

DELFT – Kerstconcert in Delft kan altijd weer op de medewerking van één topmuzikant rekenen: Jan Vayne. Publiek geniet elke editie van zijn virtuoze pianospel, Jan Vayne geniet op zijn beurt van de mooie ambiance en de fijne samenwerking met andere muzikanten.

"Je kan over Kerst zeggen en zeuren wat je wilt, maar ik kijk er altijd erg naar uit", begint Vayne. "Het is altijd een gezellige, knusse tijd. Ik geef in die periode altijd veel concerten. Daar geniet ik van." Het Kerstconcert in Delft vindt hij altijd weer mooi om te doen. "Dat heeft onder meer te maken met de mensen en muzikanten waarmee we werken. Dat zijn grotendeels vaak dezelfde, aardige sympathieke mensen. Ik zie Kerstconcert in Delft niet echt als een concert, maar meer als muziek maken met z'n allen. En zó moet het ook zijn, in plaats van een bange voorstelling. Mensen moeten meedoen. Betrokken raken. Er is koorzang en er is samenzang en het is altijd één groot feest."
-Wat vind je bijzonder aan het Kerstconcert in Delft?
Jan Vayne: "Het informele karakter. Een groot verschil met andere kerstconcerten is dat die in Delft laagdrempelig en toegankelijk zijn, maar wèl van een kwalitatief hoog niveau. Dat is een vrij unieke combinatie. De muzikale opbouw en muziekkeuze is goed. Niet het platgereden repertoire, maar toch toegankelijk. Dat is mede te danken aan de inbreng van muzikaal leider en inspirator Gerard Breas. Ik werk elk jaar met plezier mee en ik zou het missen als het niet meer werd georganiseerd. Het is een hele mooie traditie."
-Gaat er voor jou veel voorbereiding aan het concert vooraf?
"Nee. Maar dat heeft te maken met het feit dat ik snel muziek kan lezen. Ik hoef niet te turen en te zoeken en de keuze voor het repertoire is logisch. Als alles klopt, hoef je niet veel te doen. Dan kun je gewoon lekker muziek maken."
-Je gaat komend Kerstconcert weer improviseren. Is dit zo makkelijk als het eruit ziet?
"Voor mij wel. Maar dat is omdat ik dit toevallig kan. Ik heb er aanleg voor en heb er nooit voor hoeven studeren. Het is gewoon verkennen, onderzoeken en spelenderwijs is het zo gegaan. Ik kan heel ad hoc bedenken en creëren. Maar ik verbaas me op mijn beurt weer over talenten van anderen. Zo kan ik niet coördineren en structuren overzien, zoals Gerard Breas dat wel goed kan."
-Gaat er weleens wat mis?
"Een op de zoveel honderd noten zit er weleens één tussen die niet de bedoeling was, of je vergeet er één. Maar dat is niet erg, de luisteraar hoort dat niet eens. En als ze het wel zouden horen, doe je het later nog een keer. Zo wordt een misser een impuls voor een nieuwe richting die je anders wellicht nooit had bedacht. Ik vind dat er met muziek geen criterium voor goed of fout is."
Kerstconcert in Delft is op vrijdag 16 december in de Oude Kerk, met voorstellingen om 18.00 uur en om 20.30 uur. Entreekaarten zijn vanaf 25 euro verkrijgbaar via www.kerstconcertindelft.nl en bij RODI Media zh aan de Energieweg 3 in Delft