De afterparty is altijd weer een mooi slotstuk van de Museumnacht Delft.
De afterparty is altijd weer een mooi slotstuk van de Museumnacht Delft. Foto:

Meer moois op minder ruimte tijdens Museumnacht

Delft bruist volgende week zaterdag 26 november tijdens de Museumnacht Delft van de activiteiten. Alle ingrediënten voor een culturele feestavond zijn aanwezig.

Zoals gebruikelijk zullen vele musea en culturele instellingen open zijn. "Maar we zijn dit jaar op drift, dus we pakken veel zaken anders aan", zegt René Jacobs, samen met Nina Voets de trekker van het evenement. "We hebben bijvoorbeeld heel veel programmaonderdelen op diverse locaties in het centrum, zoals muziek, theater en lezingen. En waar je je vroeger suf moest fietsen of lopen om alles te kunnen zien, zijn de activiteiten nu veel meer gecentreerd in de binnenstad van Delft." Het programma is zo uitgebreid, dat het ondoenlijk is alles mee te maken, geeft Nina Voets aan. Het voordeel is dat er enorm veel te doen, zien en beleven is op een klein stuk stad. "Zo denken we veel meer een festivalgevoel te krijgen", zegt Voets. "Verder lag de focus voorgaande edities veel meer op beeldende kunst. Volgend weekend hebben we veel live-muziek, lezingen, theater en dans." Wat ook anders wordt, is de afterparty. Die was altijd op één wat grotere locatie, maar vindt nu plaats in drie horecagelegenheden in de Kromstraat: Ciccionina, de Kurk en Steck.
Voor kinderen is er wederom een Kindermuseumnacht. Voor de jeugd zijn leuke activiteiten in DOK, Prinsenkwartier, Prinsenhof en het Science Centre Delft. Zo kunnen ze in DOK met papieren botjes een eigen skeletbeestje tot leven laten komen, in Prinsenkwartier kunnen kinderen van afval een kunstwerk maken of in Museum Prinsenhof samen met Marieke Rolloos a la Theo Jansen een eigen strandbeest maken.
Het Sint Agathaplein wordt dit jaar het bruisende centrum tijdens de Museumnacht. Hier verrijzen drie nomadententen, waar bijzondere activiteiten zullen plaatsvinden. De strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen zijn zowel in het Prinsenhof, als in het Prinsenkwartier en op het Sint Agathaplein te zien. Hij laat de beesten deze avond tot leven komen in de Van der Mandelezaal. In de Waalse Kerk is er een lezingenprogramma, waar onder andere de bekende kunstenares Tinkebell aan meedoet. Zij vertelt over de relatie tussen kunst en actuele problemen zoals de vluchtelingencrisis.
Een passe-partout voor de Museumnacht kost 8 euro in de voorverkoop en 10 euro op de dag zelf. Scholieren tot en met 18 jaar en studenten betalen 5 euro. Entree voor de afterparty bedraagt 5 euro. Zie voor meer informatie en kaartverkoop www.museumnachtdelft.nl.