Theo Jansen heeft z'n veiligheidsbril opgezet. De flessen die het strandbeest in beweging gaan brengen, kunnen volgens hem ontploffen. (foto: Jesper Neeleman)
Theo Jansen heeft z'n veiligheidsbril opgezet. De flessen die het strandbeest in beweging gaan brengen, kunnen volgens hem ontploffen. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

Struinen tussen de strandbeesten

DELFT - In Museum Prinsenhof is sinds afgelopen vrijdag een grote tentoonstelling over de strandbeesten van Theo Jansen te zien. Woensdag gaf de bedenker en maker persoonlijk tekst en uitleg.

Door: Jesper Neeleman

Theo Jansen studeerde lang geleden aan de TU Delft, maar besloot tijdens die studie kunstenaar te worden. Ruim 25 jaar geleden kocht hij PVC-buisjes bij de Gamma. "Daar heb ik wat mee gespeeld", zegt Jansen. Dat beviel. Hij besloot dit een jaar lang te doen. "Dat is wat uit de hand gelopen. Momenteel ben ik er nog steeds mee bezig." Jansen probeert van buisjes en tie-wraps strandbeesten te maken die zelfstandig en op krachten van de natuur over stranden lopen. Dat lukt, maar met vallen en opstaan. "Er gaat weleens wat mis", vertelt Jansen bij één van de tentoongestelde strandbeesten. "Deze liep bijvoorbeeld goed op de wind. Zo goed, dat 'ie z'n poten brak."
n Lees verder op pagina 3


De tentoonstelling is op plekken waar anders geen tentoonstellingen zijn. Zoals de Waalse Kerk. "Hier zijn de kleinere onderdelen te zien", zegt Jansen. Die heb ik bewaard. Ik dacht dat dat nog weleens van pas zou komen bij een tentoonstelling in Museum Prinsenhof." In de Van der Mandelezaal, omgedoopt tot reanimatiekamer, laat Jansen strandbeesten tot leven komen. Door eraan te trekken of er met een pomp lucht in te blazen. "Niet te dichtbij komen", waarschuwt hij. "De flessen kunnen ontploffen." Zelf heeft hij z'n veiligheidsbril opgezet. Hij loopt naar een relatief nieuwe creatie: De rups. "Onbegrijpelijk dat de mens hier niet eerder op is gekomen. Deze heeft maar één nadeel: hij kan niet sturen." Het volgende strandbeest doet weinig. Jansen probeert het in beweging te trekken. Rommelt aan wat slangetjes en merkt dan dat de compressor uit staat.
"Blijf afstand bewaren, hè?", zegt hij als hij naar de compressor loopt. De beesten komen in beweging. Mobieltjes filmen het schouwspel terwijl Jansen uitleg geeft over het liefdesspel dat we zien. We gaan richting Prinsenkwartier, waar de schildermachine staat die Jansen ooit uitvond. "Een voorbode voor de printer, die pas daarna werd uitgevonden." Ook mooi: de beelden van de vliegende schotel die hij begin jaren '80 boven Delft liet vliegen. Of de raket die hij op het Agathaplein lanceerde. "Ik vind het leuk mensen in de maling te nemen", zegt de kunstenaar. "Zonder verbeelding is de wereld niks. Het is natuurlijk een utopie dat ik een diersoort op de wereld zet. Maar het kan wél. En het klopt. Het moet alleen nog even worden uitgewerkt."
De tentoonstelling '?Universum Theo Jansen of de wording van het strandbeest' is nog tot 5 maart te zien.