Roland van Domburg met één van de momenteel populaire items: een model racewagen van Max Verstappen.
Roland van Domburg met één van de momenteel populaire items: een model racewagen van Max Verstappen. Foto: Jesper Neeleman

Verzamelaars komen van heinde en verre naar Van Domburg

DELFT - De familie Van Domburg onderneemt al vanaf 1934 op de Voldersgracht. Roland van Domburg is de derde generatie. Zijn postzegel- en muntenwinkel is een mekka voor de ware verzamelaar.

Ja, bekent ook Roland van Domburg. Postzegels verzamelen is onder jongeren geen heel gebruikelijke en hippe hobby meer. Maar de winkel aan de Voldersgracht 24 biedt vandaag de dag méér dan postzegels en munten. Sinds 25 jaar verkoopt Van Domburg ook modelauto's. Afgelopen jaren zijn daar actiefiguren van Starwars en de Thunderbirds bijgekomen. Zo weet de winkel ook jongere generaties tot een bezoek te verleiden. Dat daar behoefte aan is, blijkt wel als we woensdag langskomen. We mogen aansluiten in de rij van verzamelaars die speciaal voor Van Domburg naar de binnenstad zijn gekomen. "Momenteel telt Nederland minder fysieke postzegelwinkels dan voorheen", vertelt Roland van Domburg later. "Onze klanten komen dus uit de wijde regio. Er komen zelfs verzamelaars vanuit Limburg en Brabant." Dat komt ook, legt hij uit, doordat de tijd voor hen wordt genomen. "Ik behandel iedereen hier zoals ik zelf behandeld zou willen worden."
Het verzamelen van postzegels is en blijft een mooie hobby, vervolgt de eigenaar. Dus is het niet vreemd dat hij steeds meer babyboomers in z'n winkel ziet die hun hobby van lang geleden vandaag de dag weer op pakken. "Als je postzegels verzamelt, ben je tegelijkertijd met geschiedenis en met tijdsgeest bezig. De zegels vertellen vaak iets over het land en de tijd waarin ze zijn gemaakt." Dat blijkt wel als we het album met DDR-zegels doorbladeren. De communistische plaatjes en symbolen vliegen je om de oren. Het is onlangs gebracht door iemand die z'n verzameling de deur uitdeed, want ook dat is mogelijk bij Van Domburg.
Wie wat bijzonders zoekt voor de feestdagen, zal hier ongetwijfeld iets moois vinden. "We hebben gewoon een hele leuke winkel, met een grote diversiteit aan bijzonder producten. Van vooroorlogse postzegels tot een modelauto van de wagen van Max Verstappen, verkrijgbaar op de schaal 1 op 43 en 1 op 18. Zelfs mensen die geen modelauto's sparen, willen die hebben." Meer weten? Kijk dan op www.pzhvandomburg.nl.