Bas de Graaff, Olga, Rick en Martin van Eden en Jori Noordhoek (v.l.n.r.) in de speciale shirts waarmee zich hardlopend voor het goede doel gaan inzetten.
Bas de Graaff, Olga, Rick en Martin van Eden en Jori Noordhoek (v.l.n.r.) in de speciale shirts waarmee zich hardlopend voor het goede doel gaan inzetten. Foto:

Delftenaren gaan hardlopend de strijd aan tegen Huntington

DELFT – Drie Delftenaren sloven zich momenteel uit om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Huntington. Ze zullen daarom de marathon van Rotterdam en de Trompper Optiek Golden Tenloop lopen. Voor geld en aandacht voor de ziekte.

De drie kennen elkaar van DVC, waar ze in het zesde voetballen. Een tijd geleden werden ze onaangenaam verrast door het nieuws dat hun trouwen supporter Martin van Eden, de vader van Rick van Eden, de ziekte van Huntington heeft. Een onbekende, maar helaas ongeneeslijke ziekte, waar momenteel zo'n 1600 Nederlanders mee kampen. "Het wordt weleens omschreven als een variant op ALS en de ziekte van Parkinson", legt Rick van Eden uit. "Het wordt ook wel 'de dansende ziekte' genoemd, omdat de mensen die het hebben geen seconde meer kunnen stilstaan. Naast lichamelijke klachten, krijg je ook psychische klachten, zoals stemmingswisselingen."
Zijn teamgenoot Bas de Graaff en andere DVC'ers hebben afgelopen twee jaar, onder meer met hardloopwedstrijden, geld ingezameld voor KWF. "Tijdens de derde helft ontstond eind vorig seizoen het idee om dit keer voor de ziekte van Huntington te lopen", vertelt Bas de Graaff. Het begon als een grap. Rick van Eden zegde toe mee te lopen, maar hoopte dat z'n teamgenoten dat weer zouden vergeten. Dat gebeurde niet. Sterker nog: de actie werd steeds grootser en serieuzer. Met verschillende inzamelingsacties is nu al 4200 euro opgehaald. De Facebook-pagina van Beat Huntington had binnen anderhalve dag al 750 leden en er zitten nog meerdere acties aan te komen. "De steun en het draagvlak voor deze actie is enorm groot", zegt Jori Noordhoek. "Heel gaaf om dat te ervaren." Ook binnen de familie Van Eden wordt elke euro met gejuich ontvangen. "M'n moeder zou het liefst iedereen persoonlijk willen gaan bedanken", zegt Rick. "Maar het zijn er simpelweg te veel om bij iedereen langs te gaan. Echt heel mooi dat iedereen ons zo steunt." Ook binnen het LUMC, waar onderzoek naar de ziekte wordt gedaan, zijn de specialisten erg blij met de Delftse donateurs.
En er komt nog veel meer aan. Zo gaan de mannen nog van deur tot deur collecteren en ze zullen meedoen aan de Golden Tenloop en de marathon van Rotterdam. Ze zullen hier overigens meedoen aan de kwart marathon. "Maar het mooie is wel dat we met een man of 25 zullen lopen", zegt Jori. "Vrijwel het hele team doet mee." Sommigen zullen daarvoor nog wel in training moeten, weet Rick van Eden. "Want als ik nu in één keer tien kilometer zou lopen, dan scheur ik alles af." Bas: "Dat lopen moet je zien als een soort tegenprestatie voor de donaties. Voor de één is het heel makkelijk, voor de ander wordt het een opgave. En door in onze paarse shirts hard te lopen, maken we de ziekte meteen weer wat bekender."
Volgende week zaterdagavond, op 26 november, is in Café Verderop een reünie van Cocktailbar Breeze. Van elke verkochte kaart gaat 1 euro naar de Stichting Beat Huntington. Kaartjes hiervoor zijn nog verkrijgbaar bij Verderop en bij Sounds.Meer weten? Check dan de Facebook-pagina van Beat Huntington.