Marja van Bijsterveldt kijkt naar een duiker die door de gracht zwemt - en ze is niet de enige. (foto: Jesper Neeleman)
Marja van Bijsterveldt kijkt naar een duiker die door de gracht zwemt - en ze is niet de enige. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

'Goh, wat goed dat jullie ze dit leren'

DELFT – Burgemeester Marja van Bijsterveldt ging afgelopen maandag op bezoek bij de brandweer. Ze bezocht het Brandweer informatiecentrum, reed mee in de spuitwagen door de binnenstad en zag hier hoe duikers oefenden. Delft op Zondag deed hetzelfde.

Door: Jesper Neeleman

De burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. Zodoende zag Van Bijsterveldt de brandweer dit jaar al twee keer live in actie: bij een ontruiming van de Makro en bij een brand in Bierfabriek aan de Burgwal.

Op de kazerne
Vandaag zijn we echter 'gewoon' op de kazerne, waar teamhoofd Erik Ferrari aan het begin uitlegt waarom we doen wat we gaan doen. Het valt namelijk niet mee als brandweer te opereren in een binnenstad. Een plek die werd gebouwd in een tijd dat Delftenaren zich vooral met de benenwagen en de fiets verplaatsten. Ook het werk is niet altijd makkelijk. "Zo hebben we vanmorgen nog een stoffelijk overschot uit het water gehaald. Maar zet dat maar niet in de krant", zegt Ferrari. "Ik wil jullie eerst een groot compliment geven voor het optreden bij Bierfabriek", zegt Van Bijsterveldt, als Ferrari klaar is met zijn uitleg. "Dat hebben jullie, op zo'n kwetsbare plek als de binnenstad, heel goed opgepakt. En als er in de toekomst nog eens dingen zijn die de mensen of ondernemers in de stad raken; laat het me dan weten." In het Brandweer informatiecentrum leert Van Bijsterveldt wat veel kinderen uit groep 8 hier ook leren. Hoe je een brand kan voorkomen, wat je moet doen áls er brand uitbreekt en wat voor gevolgen dit kan hebben. Zo leert ook de burgemeester dat het riskant is om met een kussen onder je laptop te werken. "Goh, wat goed dat jullie ze dit leren. Brand is zó ingrijpend", zegt Van Bijsterveldt. "En door het de kinderen te leren, praten ze er thuis over. Zo bereiken we vaak ook nog eens de ouders", weet commandant Jan Kuipers.
Bij een interactief spelletje blijkt de burgemeester verrassend veel vragen goed te hebben. "Zet je dat in je stukje, dat ze bijna alles goed heeft?", vraagt een van de aanwezige brandweermannen.
Dan is het tijd op stap te gaan. De wagens in. "Goh, dit is wel één van de leukere uitjes", zegt Van Bijsterveldt als we met twee grote wagens de kazerne uitrijden. Het teamhoofd tempert ons enthousiasme door te zeggen dat, als er nu een brand of ander incident is, we direct weer uit mogen stappen. We rijden richting binnenstad. Bij de Ezelsveldlaan schroomt een oude dame op elektrische fiets niet om voorrang te nemen. Ze fietst nu tientallen meters tussen twee wagens in. Even verderop, bij de Molslaan, doet een jongere man hetzelfde. En op de Markt is het weer raak. Twee studentes zien het niet zitten om drie seconde te moeten wachten en glippen tussen de twee wagens door. De twee gasten van vandaag zijn de enigen die hiervan opkijken. "We maken dit dagelijks mee", legt Rob uit.

Dagelijkse kost
Andere dagelijkse kost voor de brandweer: publiek. Dat blijkt wel als er in de gracht aan de Hippolytusbuurt wordt gedoken. Als dan ook nog twee spuitwagens arriveren, duurt het niet lang voordat we zijn omringd door een haag van publiek. De burgemeester krijgt een koptelefoon op en kan nu communiceren met de man die nu door de Delftse grachten duikt. "Is het koud daar? Nee? Gelukkig maar. Nou, je hebt wel veel belangstelling gekregen, hoor", vertelt ze hem. Eenmaal boven vraagt een meisje haar wat er aan de hand is. De burgemeester legt haar uit dat het een oefening is en waarom dit belangrijk is. Terug in de wagen knoopt ze, voordat ze bij het Meisjeshuis wordt afgezet voor een volgende bijeenkomst, nog even een gesprek aan met de enige in de brandweervrouw in de wagen. Ze blijkt kort bij de brandweer te zitten. "Leuk hoor", reageert de burgemeester. "Wij vrouwen horen er ook bij."
Zie voor meer foto's de website www.delftopzondag.nl.