Hoogheemraad Ingrid ter Woorst.
Hoogheemraad Ingrid ter Woorst. Foto:

Milieu en andere tuinders de dupe van lozingen

n Vervolg van de voorpagina

Zulke lozingen zijn al lange tijd verboden. Kwekers zijn verplicht hun bedrijfswater via het riool af te voeren naar de grote waterzuivering in Den Hoorn. Begin dit jaar constateerde het Hoogheemraadschap van Delfland in een 'Waterkwaliteitsrapport' echter opnieuw dat daar vaak de hand mee wordt gelicht. In de sloten en vaarten van Delft, Midden-Delfland, het Westland en de regio Pijnacker komen nog altijd teveel giftige bestrijdingsmiddelen voor die schadelijk zijn voor planten en waterdieren, en ook een teveel aan voedingsstoffen die onder meer leiden tot overvloedige kroosvorming. Onder de in totaal 28 bestrijdingsmiddelen die recent nog in veel te hoge concentraties werden aangetroffen bevond zich imidacloprid, een pesticide dat het zenuwstelsel aantast.
De nieuwe milieucontrole werd ruim twee weken geleden uitgevoerd in de herfstperiode, waarin veel tuinders van teelt wisselen in hun kas. Daarbij wordt ook het gebruikte kweekwater ververst. Bij tien bedrijven bleek dit afvalwater op de controledag niet (geheel) via het riool te worden afgevoerd. Bij twee andere tuinderijen werd een container aangetroffen waaruit afvalwater stroomde.
Volgens een woordvoerder van waterschap Delfland loopt het onderzoek nog naar de vraag wat gedurende deze speciale onderzoeksdag zoal aan chemische middelen en voedingsstoffen in de sloten terecht is gekomen. De uitslag gaat daarna naar het Openbaar Ministerie. Die zal beslissen of de betrapte tuinders worden vervolgd, en of zij een boete krijgen danwel voor de rechtbank worden gedaagd. "De hoogte van een eventuele boete is geen vast bedrag, er wordt bij voorbeeld ook gekeken of de tuinder al eerder is beboet", aldus Delfland.
Het hoogheemraadschap probeert de slootverontreinigingen in de regio's Delft, Midden-Delfland, Westland en Pijnacker tegenwoordig ook te minderen door permanent of tijdelijk een elektronische meetapparaat te plaatsen in het water rondom kassen. Uit een analyse van tuinders die al eerder werden betrapt ging het bij één op de tien om een bewust ontduiken van de verplichte (duurdere) afvoer van water via het riool. Zij dumpten via een kraan, pomp of slang het afvalwater moedwillig in de sloot. In nog eens 15 procent van de overtredingen werd 'financiële nood' opgegeven als motief, in 45 procent werd de lozing beschouwd als een gevolg van slordig of onkundig handelen.
In een reactie op de jongste illegale lozingen zegt de Delftse hoogheemraad Ingrid ter Woorst van waterschap Delfland dat de overtreders zich moeten realiseren dat ze met hun slootvervuiling ook het imago schaden van de tuinbouwsector. "De buitenwereld scheert tuinders die zich wel aan de regels houden over één kam met de veroorzakers van waterkwaliteitsproblemen. En: tuinders die illegaal lozen, die bedrijven in feite oneerlijke concurrentie met collega's die wél investeren in het milieu en daarvoor kosten maken."