Kees Haak brengt donderdag 24 november in Utrecht het muzikale verhaal van zijn vader Nico Haak, bekend van hits als Foxy Foxtrot en Honkie Tonkie Pianissie.
Kees Haak brengt donderdag 24 november in Utrecht het muzikale verhaal van zijn vader Nico Haak, bekend van hits als Foxy Foxtrot en Honkie Tonkie Pianissie. Foto: Jesper Neeleman

Kees Haak brengt muzikale ode aan zijn vader Nico

DELFT – Kees Haak, de zoon van de beroemde Delftse zanger Nico Haak, wil niets liever dan in de voetsporen van zijn vader treden. Dus kiest hij voor een carrière in de muziek.

Die keuze maakte hij vandaag precies een jaar geleden. "Op 13 november, de sterfdag van mijn vader", blikt Kees Haak terug. Zodoende zit hij nu, zegt hij, in een 'interessant deel' van zijn leven. "Ik heb altijd wel wat in de muziek geklooid, maar nooit professioneel. Sinds ik die sprong in het diepe heb gemaakt, staat m'n leven op z'n kop." Lachend: "Daarna ben ik gaan uitvinden hoe je moet zwemmen. Maar ik blijk het te kunnen."
Dat is ook niet vreemd, want al vanaf zijn geboorte stond muziek centraal in huize Haak. "Het ging 24 uur per etmaal over muziek. Het was leuk om op te groeien als zoon van Nico Haak. Wie kan zeggen dat 'ie mee mocht met z'n vader naar Op Volle Toeren en andere tv-programma's? Ik weet nog dat ik mee mocht naar een optreden in Oostenrijk. Toen stopten we ergens in Duitsland om langs de Autobahn te tanken. Hoorden we opeens m'n vader op de radio, met z'n Duitse vertaling van Foxy Foxtrot. Op zo'n moment denk je, als 10-jarige: Leuk. Later, toen ik ouder was, realiseerde ik me pas goed hoe bijzonder het eigenlijk was."
Nu, ruim dertig jaar later, maakt hij zelf muziek. Muziek die, zoals Kees Haak zegt, in het verlengde ligt van de muziek van vader Haak. "Waar hij stopte heb ik het opgepakt." Daar is, anno 2016, nog altijd behoefte aan, weet Kees Haak. "Luister maar eens naar Nederlandstalige muziek op de radio. Zo'n 85 procent van de teksten gaan over de liefde. Ik ben, net als mijn vader, van mening dat muziek over ludieke onderwerpen moet gaan. Je moet je onderscheiden, vind ik. Mijn nieuwste single heet 'Dat moet je niet doen joh'. Als m'n vader er nog was, had hij het óók kunnen zingen." Ook de instrumenten wijken af van het gebruikelijke in de Nederlandstalige muziek. "Tegenwoordig zit overal een accordeon in. Wij hebben gekozen voor een wasbord en een mandoline. Je moet altijd alles net iets anders doen. Ermee bezig zijn. Kneden, masseren, de ongebaande paden bewandelen. Dan ga je vanzelf een keer opvallen."

Muzikaal verhaal
Donderdag 24 november treedt Kees Haak op in Stairway to Heaven in Utrecht, waar hij die avond een muzikaal verhaal over zijn vader brengt. "Het wordt een show over zijn leven. Dat begint in 1939 in de Wippolder en eindigt in 1990, als hij in Baarn overlijdt. Ik zing alleen liedjes van hem, afgewisseld met anekdotes. Ik heb allerlei artiesten gesproken die hem hebben gekend, ben bij hen langs geweest en heb uren met ze gesproken. Ik had, met al die anekdotes, wel twee avonden kunnen vullen." Het wordt er echter één. Kees Haak wordt ondersteund door Polle Eduard, die nummers voor Nico Haak schreef, en de muzikant René Karst.
Speciaal voor Delftenaren rijdt vanaf station Delft een bus naar de Domstad – en weer terug. Meerijden kost slechts 10 euro. Een kaartje voor het optreden in Utrecht kost 15 euro. Kaarten voor de bus en de show zijn verkrijgbaar bij Nobel Schoenen aan de Molslaan en via de website www.haakisdenaam.nl.