"Je moet op een vloer kunnen leven", vindt Martijn. (foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

'Ik wil gewoon lekker met m'n handen werken'

Een houten vloer in visgraat- of kubuspatroon aanleggen of onderhouden, Martijn van Karsen van MvK Parket draait er zijn hand niet voor om. "Ik heb twee linkerhanden, maar ik ben toevallig ook links."

Ja, laminaat legt hij ook wel eens, maar Martijn legt liever parket. "Laminaat is een fabrieksmatig product. Ik ben toch echt een houtmens. Dat leeft. Ik wil gewoon lekker met m'n handen werken."
Martijn is al 17 jaar lang parketlegger. Hij legt het, maar hij is ook in te huren voor het onderhoud ervan. Martijn werkt meestal in opdracht van andere parketleveranciers, en verkoopt zelf ook parketvloeren vanuit zijn showroom annex opslagplaats aan de Laan van Waalhaven. Die is alleen op afspraak geopend, want de meeste tijd is Martijn gewoon bezig met wat hij het beste doet: een mooie houten vloer leggen. "Ik zeg niet dat ik de beste ben, maar wel dat wat ik maak goed is."

Leven
Wat is dan goed voor Martijn? "Je moet op een vloer kunnen leven. Het moet geen toonzaal zijn. Een goede houten vloer is dus gebruiksvriendelijk, maar dat betekent niet dat zo'n vloer onderhoudsvrij is. Integendeel, een goede, mooie vloer staat of valt met onderhoud, vindt Martijn. "Krasjes en deuken voorkom je niet. maar goed reinigen, jaarlijks oliën of het regelmatig polishen van een gelakte vloer verlengt de levensduur van het hout wel degelijk. Reinigen doe je door te dweilen, eventueel met een dweil- of borstelmachine. Oliën is echt handwerk. Ik gebruik daarvoor een verzadigende olie die de vloer een mooie uitstraling geeft."

Reclame
Jaarlijks onderhoud klinkt intensief, maar hoeft dat volgens Martijn niet te zijn. "Je hoeft echt niet de hele kamer leeg te halen hoor. Met verschuiven kom ik een heel eind, tenzij ik echt moet gaan schuren."
En zelfs áls de kamer leeg moet is dat voor Martijn geen probleem: "Dan zet ik kosteloos een gesloten aanhangwagen voor de deur waarin ik de meubels kan opslaan. Dat doe ik graag, want dan staat er toch weer een stukje reclame voor de deur!"
Meer weten? Kijk dan eens op de website van Martijn: http://www.mvkparket.nl/