Guy Verbeek en Twan Holtzapffel van de Burgemeesters, Robin en Nannette Verschoor van Nota Bene,  Bas van Eck van Van Eck Catering, Imre van Leeuwen van iQevents, Dirk Wijtman van het Koningshuys en Anton Schalken van de Schoemakerplantage (v.l.n.r.), met achter hen het terrein waar straks Winters Delft verrijst. (foto: Jesper Neeleman)
Guy Verbeek en Twan Holtzapffel van de Burgemeesters, Robin en Nannette Verschoor van Nota Bene, Bas van Eck van Van Eck Catering, Imre van Leeuwen van iQevents, Dirk Wijtman van het Koningshuys en Anton Schalken van de Schoemakerplantage (v.l.n.r.), met achter hen het terrein waar straks Winters Delft verrijst. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

It giet oan: Delft krijgt weer een schaatsbaan

DELFT - Delft kan komende winter sowieso de ijzers weer onderbinden. Schaatsbaanorganisator Nota Bene hakte woensdag de knoop om toch een schaatsbaan te organiseren. Die komt niet op de Beestenmarkt, maar op de Schoemaker Plantage.

Door: Jesper Neeleman

Die plannen lagen er al, maar het financiële plaatje was wekenlang niet rond. Tot afgelopen woensdag. Winters Delft, zoals het nieuwe event heet, gaat er komen. "De eerste tachtig procent aan sponsorgelden hadden we relatief snel binnen", blikt Nannette Verschoor van Nota Bene terug. "De laatste euro's moeten nog opgehaald worden maar we vertrouwen erop dat dat goed komt." Nieuw is dat Nota Bene het evenement met meerdere partijen organiseert. Die vierden deze week alvast een klein feestje. "Als je ziet hoe enthousiast iedereen is en wat een energie er loskomt... Dat is super tof."
Zij zullen hun energie hard nodig hebben, want Winters Delft gaat vanaf 16 december open. Met nog een maandje te gaan moet nog veel gebeuren. Donderdag, als iedereen op locatie is, treffen we een braakliggend en modderig terrein aan. Schaatsbaas Robin Verschoor legt uit hoe groot de baan wordt. Waar nu modder, zand en onkruid staat, ligt straks een 1200 vierkante meter grote en overdekte ijsbaan. Inclusief ijs-glijbaan, sneeuwduinen, overkapping en drie aparte delen. Of het niet extra lastig is om op zo'n veld een schaatsbaan te maken? Welnee, antwoordt Verschoor. "De grond is hard genoeg. Er komen meerdere soorten platen op. De druk wordt over het hele oppervlakte verdeeld", legt hij uit. Het zal zelfs nog eenvoudiger zijn dan het op de Beestenmarkt was, denkt hij. "We hebben hier ontzettend veel ruimte. Er is maar één limiet in onze capaciteit. En dat zijn euro's."

Horeca
Het horecagedeelte besteedt Nota Bene uit aan twee vakmensen: Dirk Wijtman van het Koningshuys en Gulden ABC op de Markt en Bas van Eck van Van Eck Catering. Die gaan hier onder de naam Winters Café Delft voor de versnaperingen zorgen. "Een mooie uitdaging", zegt Dirk Wijtman, terwijl hij over de kale vlakte uitkijkt. "We zitten boordevol ideeën om hier wat moois te realiseren. Zoals een mooi terras langs de baan. Of een barbecue, midden op de schaatsbaan. Zodat je de bezoekers net even iets anders biedt dan erwtensoep en warme chocolademelk. Ik zie hier, met al die ruimte, volop kansen. En door samen te werken denk ik dat we hier met z'n allen echt iets heel moois gaan neerzetten."

Grootse plannen
Een van de samenwerkingspartners is evenementenbureau De Burgemeesters, bekend van feesten als Oranjekoorts en Feemuz. Deze partij heeft grootse plannen voor een groot winters feest in het laatste weekend dat de schaatsbaan er staat, op zaterdag 14 januari. "Hoe vet is het als je een feest organiseert met de schaatsbaan als basis?", zegt Guy Verbeek van de Burgemeesters. "Ik ken niet één ander feest waar je kan feesten en schaatsen." Jong en oud, van 18 tot 50, zal zich hier straks uitstekend vermaken, weet Verbeek wel zeker. "We zijn nu met zes man fulltime bezig hier iets groots neer te zetten, met schaatsen en muziek als basis." Het enige dat nog ontbreekt is een goede naam voor het event. "Wie er een weet kan het ons laten weten via info@deburgemeesters.nl, de winnaar krijgt vier kaarten voor het feest."
Ook de hoofdsponsor, de Schoemaker Plantage, is blij dat Winters Delft straks tijdelijk dit bouwterrein zal bewonen. "We ervaren nu al heel veel enthousiasme voor dit mooie evenement", zegt projectdirecteur Anton Schalken. "We kunnen bijna niet wachten tot 16 december."
Winters Delft duurt daarna nog tot 16 januari. Meer weten? Kijk dan op www.wintersdelft.nl.