Omwonenden van het winkelcentrum aan de Griegstraat zijn het zat om dagelijks naar chaotisch dichtgetimmerde panden te moeten kijken. (foto: Jesper Neeleman)
Omwonenden van het winkelcentrum aan de Griegstraat zijn het zat om dagelijks naar chaotisch dichtgetimmerde panden te moeten kijken. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

Planken gaan 'broken windows' niet voorkomen, vrezen omwonenden

DELFT – De laatste winkelier heeft vorige week het winkelcentrum aan de Griegstraat verlaten. Wat rest is een LIDL-supermarkt en vele dichtgetimmerde ruiten. Buurtbewoners houden, met oud en nieuw in aantocht, hun hart vast.

Door: Jesper Neeleman

"Moet je zien", zegt Ton, die even verderop in de Bizetstraat woont. Hij wijst naar een lappendeken van houten platen. "Dat ziet er toch niet uit." De stukken hout zijn getimmerd op een pand waar ooit een trotse ondernemer z'n geld verdiende. Even verderop, bij andere voormalig-winkelpanden, is het niet anders. Alleen de LIDL is nog open.

Vertrokken
LIDL is eigenaar van het complete winkelcentrum. Contracten van de huurders zijn niet verlengd, dus zijn zij afgelopen jaren mondjesmaat vertrokken. Wat rest is een LIDL, dichtgetimmerde panden en gesloten rolluiken. LIDL wil hier een gloednieuwe supermarkt bouwen. Net als de Gemeente Delft, wil het dat zo snel mogelijk doen. Dus hebben beide partijen een versnelde procedure ingezet. Woensdag stond in de Stadskrant dat de gemeenteraad heeft ingestemd een coördinatieregeling: 'één procedure voor de totstandkoming van zowel het bestemmingsplan als besluit op grond van de Wet algemene bepaling omgevingsrecht', klinkt de wat vage uitleg. Het besluit ligt ter inzage, maar er staat geen bezwaar of beroep open.

Kastje naar de muur
Ton heeft niks tegen LIDL. Hij vindt het prima dat die nieuwe supermarkt er komt. "Maar je ziet het: de verpaupering slaat toe. Ik wil dat er wat wordt gedaan aan die dichtgetimmerde ruiten", zegt hij. Meerdere keren zocht hij contact met LIDL. "Maar ik word van het kastje naar de muur gestuurd. Het interesseert ze geen bal wat wij ervan vinden. En ondertussen gaat het er hier steeds slechter uitzien."
Het kan volgens hem nog een jaar duren voordat de sloop van het winkelcentrum kan beginnen. "En de bouw begint pas in 2018. Maar zeker weten doe ik dat niet, want ik krijg nergens antwoord op. Belangrijkste vind ik echter wel dat ze wat aan die verpaupering doen. We zitten al twee jaar tegen dit zooitje aan te kijken en daar komt dan nog een jaar bij. Bewoners zijn bovendien bang dat het binnenkort in de fik gaat. Zo'n pand kan alleen maar rottigheid opleveren." En dat heeft het tot nu toe al genoeg gedaan, in een wijk die al niet bekend staat om haar goede imago. "Soms lees in je in de krant van alles over hakenkruizen die ergens op zijn geklad", zegt Cock, die zich in het gesprek heeft gemengd. "Nou, die heb ik hier al tien keer op de muur zien staan. We kijken er niet eens meer van op."

Politiek
De politiek bekommert zich al niet meer om dit stukje stad, geven Ton en Cock aan. Ja, toen het in april op de politieke agenda voor de gemeenteraad stond. "Daarna hebben alleen CDA en VVD nog interesse getoond", zegt Cock. Hij vond het verbazingwekkend hoeveel 'prachtige moties' afgelopen voorjaar werden weggestemd. "Terwijl je toch wilt dat het goed gaat in deze wijk?" Het plan voor een mobiele politiepost bij het winkelcentrum haalde het wel. Staat die er nog steeds? Beide mannen barsten, na die vraag, in lachen uit. "Die stond er twee weken. Het was theater voor de gemeenteraad."
Wel leerden de twee mannen van PvdA-politici over de 'broken window-theorie', die stelt dat als één raam kapot is en niet wordt gerepareerd, omliggende ruiten ook zullen sneuvelen en meer rotzooi volgt. "Maar blijkbaar interesseert het ze niet dat dit hier nu gebeurt", zegt Cock. Ze worden er af en toe wel moedeloos van, dat ze regelmatig aan de bel trekken en er zo weinig verbeterd. "Maar uiteindelijk pakken we het altijd wel op", zegt Ton. "Want als we helemaal niks doen, dan gebeurt er al helemaal niks."
Bij het perse gaan van deze krant had LIDL Nederland nog niet op de door Delft op Zondag gestelde vragen gereageerd.