Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Bij nacht en ontij

Drie Delftse cafés in de Café top 100: De Klomp op nummer 37, De Sjees op 52 en Doerak op nummer 87. Prachtig natuurlijk en een felicitatie waard. Er is weer genoeg gebeurd: Natuurlijk waren er de bierfeesten en in de Tobbe was het genieten geblazen, toen Dré Hazes junior kwam optreden tijdens een avond die georganiseerd werd door 't Zootje. Het was enorm druk en mooi dat hij met iedereen op de foto ging.
Bij het honderddertig jarig jubileum van Concordia was het net een reünie: het was erg gezellig met al die oude bekenden. Wat ook leuk was, was de uitnodiging van Aad Rust om mee te gaan naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Er waren sprekers die het over belasting hadden, dus ik ben daarover wijzer geworden, maar ook over de tropen. Een andere uitnodiging was die voor de wedstrijd Feyenoord - Zorya Luhansk: wat is De Kuip toch een geweldige voetbaltempel. Een laatste uitnodiging was die om vanuit de Koninklijke loge van Carré een voorstelling van Bert Visscher mee te maken. Ik ben weleens druk, maar die man slaat echt alles: geweldig! Afgelopen vrijdag hebben we bij Museum Lambert van Meerten een heerlijk viergangendiner genuttigd die verzorgd werd door Yuri Verbeek en Pieter Overgaag en hun brigades. Het is een prachtige locatie, die vooral straks na de renovatie zeker het bezoeken waard is.
Wat minder geslaagd was, is de Delfiade. Tom Wagemans werkt hard om er iets van te maken, maar ik denk dat de opzet anders moet, want dit jaar was het dramatisch. Zonde voor de vrijwilligers die hun vereniging wilden verkopen; zij zijn een uitstervend ras.
Afgelopen weekend had ik de eer het startschot van de Droomtijdloop te mogen lossen, maar schoot in mijn enthousiasme een stuk van mijn duim mee. Het is bijzonder om te zien hoe vrijwilligers er midden in de nacht alles aan doen om zo'n evenement te laten slagen. Die mensen verdienen een pluim. Verder was de Halloween-optocht in de Wippolder, waar tweehonderddertig enthousiaste kinderen aan meededen een succes en was het leuk om te zien hoeveel mensen er op de Halloweenfeesten bij de BIERfabriek, Area015 en het Floratheater afkwamen.
Dan valt er ook een kritische noot te kraken. Delft is trots op de tweede plek qua horeca dichtheid en we gaan hard op weg naar de eerste plaats. Ik zie dat niet als iets positiefs, want mensen die de stad bezoeken willen ook graag winkelen. In het verlengde hiervan pleit ik voor een oplossing van het fietsenprobleem. De stad staat er vol mee. Laat TU-studenten in een afstudeerproject eens over een oplossing nadenken. Ten slotte kom ik weer bij de bussen terecht. Laat ze doorrijden tot het blauwe hart, want als touroperators Delft in de ban doen, gaat dat ten koste van de ondernemers.