Rosalie de Moel en Marleen Gielesen met het boek dat ze samen gemaakt hebben.
Rosalie de Moel en Marleen Gielesen met het boek dat ze samen gemaakt hebben. Foto:

'Help! Mijn moeder lijkt op een zombie!': een depressie door kinderogen

SCHIPLUIDEN – Een op de vier mensen maakt in zijn of haar leven een depressieve periode door. Voor jonge kinderen is een depressie een moeilijk te begrijpen ziekte. Speciaal voor hen heeft Marleen Gielesen het boek 'Help! Mijn moeder lijkt op een zombie' geschreven.

Door: Dennis van den Berg

Ze put hierin uit eigen ervaring. Op het eerste oog lijkt er met Marleen Gielesen niet veel aan de hand te zijn. Dat haar zoon Rens haar ooit omschreef als een 'zombie', was echter geen goedmoedig plagerijtje. Marleen kreeg vijf jaar geleden een zware psychotische depressie en kwam niet meer uit haar volledig verduisterde kamer. "De depressie nam mijn lichaam en geest over. Ik was nergens meer toe in staat, kon niet meer voor mijn kinderen en het huishouden zorgen, laat staan werken. Ik kon geen enkele prikkel verdragen en had nergens nog energie voor", beschrijft Marleen de toestand waarin ze verkeerde. Door kunst- en vliegwerk van haar echtgenoot, zus en schoonzus kon het gezin draaiende worden gehouden. Omdat er geen uitzicht was op verbetering liet Marleen zich opnemen bij GGZ Delfland in Delft, het vroegere Sint Joris. Hier verbleef ze negen weken: daarna keerde ze terug naar huis en begon de lange weg naar herstel. Ze kreeg dagtherapie bij de GGZ en volgde trainingen op het gebied van assertiviteit en mindfullness. Daarnaast slikt ze medicatie tegen haar depressieve klachten. Het heeft Marleen veel tijd en energie gekost om de juiste balans in haar leven te vinden na de klinische depressie. "De beste manier om ermee om te gaan is om actief te blijven, maar dat is tegelijkertijd moeilijk omdat je zo weinig energie over hebt. Als ik teveel prikkels van mijn omgeving binnenkrijg, ben ik binnen de kortste keren uitgeput." Haar werk als kindercoach kan ze niet meer uitoefenen. Ze werkt tegenwoordig af en toe in een kledingwinkel in haar woonplaats en is onlangs gestart als vrijwilligster in de Ronald McDonald Huiskamer van het Reinier de Graaf Gasthuis.
Haar boek 'Help! Mijn moeder lijkt op een zombie!' zag in september van dit jaar het levenslicht. Marleen: "Dit boek zat als het ware in mijn systeem en moest er hoe dan ook uit. Ik miste iets voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar om in voor hen begrijpelijke taal en situaties uit te kunnen leggen wat een depressie precies is en wat iemand met een depressie voelt."
Voor het boek kreeg Marleen feedback van een bevriende GGZ-verpleegkundige en een leerkracht uit het basisonderwijs. Voor de illustraties vroeg ze haar nicht Rosalie de Moel. "Ik heb van een afstandje meegemaakt wat er gebeurde. Mijn moeder heeft tijdelijk de zorg voor mijn neven op zich genomen. Ik teken al graag sinds ik klein was. Dat mijn tante mij vroeg om de illustraties bij het boek te maken, vind ik een grote eer", vertelt Rosalie. De jonge vrouw las het manuscript van Marleens boek en putte uit haar eigen herinneringen uit die periode. De tekeningen liggen dicht bij de belevingswereld van de jonge doelgroep. "Ze had het niet beter kunnen doen", prijst Marleen haar creatieve familielid.
Het boek 'Help! Mijn moeder lijkt op een zombie!' van Marleen Gielesen is uitgegeven bij Free Musketeers en is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Huyser in Delft. Meer informatie: www.freemusketeers.nl.