CDA stelt vragen over zoveelste financiële tegenvaller voor Avalex

DELFT – De Delftse CDA-fractie heeft het College van B en W schriftelijke vragen gesteld over zoveelste financiële tegenvaller bij Avalex. De Christendemocraten zijn het zat dat het afvalverwerkingsbedrijf steeds in de problemen komt.

In de dertien schriftelijke vragen die het CDA deze week stelde, vliegen de miljoenenbedragen je om de oren. "Maar simpel gezegd komt het erop neer dat Avalex had gezegd dit jaar 2,5 miljoen euro winst te gaan maken", legt CDA-fractielid David van Dis uit. "Dat geld was nodig, want ze komen net uit een slechte periode en de spaarpot moet worden aangevuld. Maar onlangs zei Avalex dus dat de winst dit jaar geen 2,5 miljoen euro zal zijn, maar 0 euro." Dus moest het bestuur van Avalex een gewijzigde begroting voor dit jaar indien.
Die financiële tegenvaller heeft allerlei oorzaken, beseft ook David van Dis. "Maar Avalex is geen commercieel bedrijf, het is gewoon overheid. Delft staat ervoor garant." Dus zullen tegenvallers voor Avalex, linksom of rechtsom, ook tegenvallers voor Delft zijn. "Daarom zagen wij genoeg aanleiding te vragen hoe het nu zit, en wat de oorzaak is." Inwoners van Delft moeten in de toekomst 'omgekeerd' gaan inzamelen. "We moeten dan dus meer afval scheiden, krijgen meer kliko's en het afval wordt minder vaak opgehaald. In ruil daardoor zou de belasting omlaag gaan. Maar nu wordt gezegd dat de opbrengsten van omgekeerd inzamelen lager zijn dan in eerste instantie werd verwacht en dat de afvalstoffenheffing mogelijk niet naar beneden gaat. Dan krijg je een situatie waarin je als inwoner van Delft dus meer moeite moet doen, minder service krijgt, maar daar hetzelfde voor moet betalen. Dat zien wij niet zitten."
Ook in de andere Avalex-gemeentes ontstond afgelopen tijd wat ophef over negatieve berichten rond Avalex. "Wij willen er hier ook dichter ook gaan zitten", zegt Van Dis. "De problemen bij Avalex stapelen zich almaar op. En het gaat hier om miljoenen."