Reinier de Graaf heeft oude ziekenhuis (links) ingeruild voor een gloednieuw exemplaar (rechts). Het geld voor zo'n project moet echter wèl ergens vandaan komen, geeft Oomen aan. (foto: Marco van der Roest)
Reinier de Graaf heeft oude ziekenhuis (links) ingeruild voor een gloednieuw exemplaar (rechts). Het geld voor zo'n project moet echter wèl ergens vandaan komen, geeft Oomen aan. (foto: Marco van der Roest) Foto: Marco van der Roest

Chris Oomen van DSW, boodschapper van het slechte nieuws, kiest bewust de moeilijke weg

Je kunt er je horloge op gelijkzetten: Zorgverzekeraar DSW maakt als eerste en op de vierde dinsdag van september de nieuwe tarieven bekend. Andere zorgverzekeraars volgen acht weken later. "Dit betekent dat wij onze zaken op orde hebben en niet bang zijn", zegt DSW-directeur en Delftenaar Chris Oomen.

Door: Jesper Neeleman

DSW kreeg dit jaar de nodige kritiek over zich heen. De verzekeraar had de tarieven namelijk met 9 euro 25 per maand verhoogd, terwijl minister Schippers even daarvoor had gezegd dat tarieven maximaal 3 euro 50 zouden stijgen. "Ze had echter zelf ook wel kunnen bedenken dat de tarieven harder zouden stijgen", reageert Chris Oomen. "Ze heeft een soort feestbegroting gemaakt. Iedereen spreekt er nu schande van dat onze tarieven stijgen, maar ze vergeten dat we vorig jaar veel eigen vermogen in de premies hebben moeten stoppen. En onze reserves zijn niet onuitputtelijk."

Extra kosten
Daarbij komt dat zorg duurder wordt vanwege sterk toenemende gebruik van dure, vaak specialistische geneesmiddelen. De loonkosten zijn ook in de zorg gestegen. Uitbreiding van het basispakket en de loon- en prijsstijgingen brengen extra kosten met zich mee. En er zijn nóg meer redenen waarom zorg duurder wordt, met hogere premies als gevolg. Oomen weet dan ook zeker dat ook de premies van andere zorgverzekeraars straks omhoog gaan. Minister Schippers heeft hen zelfs klemmend verzocht de premies minder hard te laten stijgen dan DSW deed. "Maar ik geloof niet dat er ook maar één is die dat doet", verwacht Oomen. Ondertussen heeft DSW alle kritiek al over zich heen gehad. "We kiezen niet de makkelijkste weg, nee. We zijn de boodschapper van het slechte nieuws. Maar we gaan de nieuwe premies niet geheim houden vanwege de marktwerking. Iedereen mag het zien en weten. En iedereen begrijpt wel dat, als de zorgkosten omhoog gaan, ook de premies omhoog gaan." Mócht het in de praktijk meevallen en DSW houdt uiteindelijk geld over, dan wordt dit hetzelfde jaar nog teruggegeven. "We proberen echt een precies dekkende premie uit te komen."
-Wat zou moeten gebeuren als we de premies voor iedereen omlaag willen?
Oomen: "Dan moeten we minder zorg gebruiken, maar iedereen vindt zorg belangrijk en iedereen wil goede zorg. Je kunt niet betere zorg willen en daar minder voor betalen. Zorg kost geld. Delft heeft nu een prachtig ziekenhuis, waar veel mensen gebruik van maken. Maar het heeft geld gekost en uiteindelijk moet dat worden betaald."
-We ontkomen dus niet aan stijgende premies…
"Nee, niet zolang er meer behandelmethoden komen en de prijzen en lonen blijven stijgen. Je kunt tegenwoordig van alles met techniek, maar hulp aan mensen kost uren tijd en dat zal het altijd kosten. Dat is niet anders."
-Wat vindt u ervan dat andere zorgverzekeraars de premies volgende week pas bekend maken?
"Erg klantonvriendelijk. Als ze zeggen dat ze nu nog zitten te rekenen, dan moet je daar niet verzekerd willen zijn, dan zijn ze onbekwaam. Als wij dat in drie dagen kunnen, waarom doen anderen er dan zestig dagen over? Zo goed zijn wij ook weer niet. Als ze de nieuwe premies wel weten, maar niet bekend willen maken, dan is dat klantonvriendelijk. Eerlijker zou zijn als je zegt dat je het uit concurrentieoogpunt niet doet. Maar goed. Het is maar of je door de hond of de kat gebeten wilt worden…"

Chris Oomen, directeur van DSW.