Marlies Baldee-Hordijk werkt dagelijks met cliënten die verslavings- en psychiatrische problemen hebben. (foto: Koos Bommelé)
Marlies Baldee-Hordijk werkt dagelijks met cliënten die verslavings- en psychiatrische problemen hebben. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

'Verslaving is geen keuze, maar een ziekte'

Marlies Baldee-Hordijk werkt als psychiater op de verslavingsafdeling van GGZ Delfland aan de Sint Jorisweg. Hier verblijven cliënten die zowel een verslavingsprobleem als een psychiatrisch probleem hebben.

"Hele interessante problematiek", vindt Baldee-Hordijk. "We zijn niet alleen bezig met de verslaving zelf, maar ook met de lichamelijke klachten en de sociale problemen die dit veroorzaakt." Dat valt niet mee. "Maar dat is ook wat het vak zo uitdagend maakt", vindt ze. "We werken hier aan een heel scala van problemen. We hebben een programma dat is gericht op de verslaving, maar ook op dagbesteding, inkomen en sociale contacten. Cliënten krijgen onder meer cognitieve gedragstherapie, sociale vaardigheidstraining en er worden levensvragen besproken. De mensen die hier komen zijn verslaafd aan drank, cannabis of medicijnen. Ze komen hier vier tot zes weken en krijgen ondersteuning bij het stoppen met hun verslaving." Jarenlang was het zo dat cliënten een behandelaar hadden voor hun verslaving en weer een andere behandelaar op een andere locatie voor hun verslavingsprobleem. "Tegenwoordig hoeven ze niet meer naar meerdere locaties, maar krijgen ze op één plek door één team een geïntegreerde behandeling."
Wat voor aanpak je ook gebruikt, het is nooit makkelijk iemand van een verslaving af te helpen, weet Baldee-Hordijk. "Veel cliënten vallen terug. Zelfs na lange tijd. Dan denken ze: één wijntje moet kunnen. En een maand later zijn ze weer terug in het gebruik van vroeger. Dat gebeurt vaak, maar gelukkig zijn er ook veel die het wèl voor elkaar te krijgen."
Verslaving is volgens de Baldee-Hordijk geen keuze, maar ziekte. "Net als diabetes. De meeste mensen die ik hier zie hebben naast hun verslaving nog een psychiatrische aandoening. Ze zijn ernstig depressief of hebben schizofrenie. Ze gebruiken drank of drugs als zelfmedicatie. Ze blowen bijvoorbeeld om hun gedachten rustiger te krijgen, of om in slaap te kunnen komen. Voor die groep is het nog lastiger om te stoppen. Het is dan niet alleen een kwestie van 'willen', maar er komt veel meer bij kijken."
Wat veel mensen niet weten is dat verslaafden niet alleen junks en zwervers zijn. "We zien hier allerlei mensen. Ook mensen met een goede baan. Iedereen kan een verslaving krijgen."